Zděchov – krásný konec světa

Krásný konec světa, říkají o Zděchovu místní lidé i turisté. Konec světa proto, že obec nedaleko Vsetína není průjezdná.

Krásný zase díky krajině, v níž se před staletími usadili pasekáři. Vybrali si údolí mezi několika kopci na západě Javorníků a tam stavěli své příbytky. Pohoří i vesnice jsou nyní součástí Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Celým údolím protéká potok Zděchovka a kolem něho na obou březích stojí domy. Ještě do 60. let minulého století to byly především roubenky. Z dnešního pohledu a vzpomínek pamětníků to byla víska jako z pohádky. Dřevěná stavení postupně mizela. Nahradily je zděné stavby odpovídající modernímu stylu bydlení. Lidovou architekturu přímo v obci připomíná už jenom pár původních chalup. Zato na pasekách za vsí ještě zůstaly.

Nejvíce jich je na Hajdových pasekách, proto byla tato část obce vyhlášena vesnickou památkovou zónou. Kouzelnou atmosféru tam dotvářejí sady s původními ovocnými stromy. Na jaře a v létě je místo v záplavě květů, i ty dříve běžně rostly kolem domů nebo zdobily jejich okna. Z Hajdových pasek je nádherný výhled a vede k nim naučná stezka.

Trasa naučné stezky prochází středem Zděchova kolem významných památek. Jednou z nich je kostel Proměnění Páně v románském slohu a pak budova školy. Po několika přestavbách vypadá sice moderně, ale postavená byla ještě za vlády Marie Terezie, v roce 1778, tedy už čtyři roky po zavedení povinné školní docházky. Původní budova byla dřevěná a kromě výuky žáků sloužila i jako obecní peněžní ústav. Učí se v ní dodnes. Za architektonickou ozdobu vesnice zděchovští považují roubenou sušírnu ovoce, kterou si postavili před pár lety. Je funkční a má připomínat tradiční zpracování ovoce a valašský stavitelský sloh.  

Do Zděchova jezdí ti turisté, kteří mají rádi klid. V tamních kopcích západních Javorníků taková zákoutí pořád ještě najdou. Obec totiž míjí hlavní trasa vedoucí do vyhlášených rekreačních lokalit a díky tomu je ochráněna před masovým nájezdem výletníků. Takových turisty skoro netknutých míst je na Valašsku jako šafránu. Není tedy divu, že ve Zděchově po zprůjezdnění obce netouží a nikdy o tom ani neuvažovali. To ovšem neznamená, že se tam zastavil čas. Naopak, zděchovští celoročně sportují, protože mají kde, pořádají tradiční folklorní akce i netradiční klání a festivaly. Ve Zděchově se umějí pořádně bavit.

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete na https://rozhl.as/TipyNaVyletZL.

Spustit audio

Související