Hoštice na Kroměřížsku mají zcela jinou atmosféru než ty Troškovy

26. leden 2021

Jihočeské Hoštice proslavily Troškovy komedie. Hoštice na Kroměřížsku mají jiná lákadla: bohatou historii, zámek, rybníky a víc jak 200 let staré kaštanové aleje. Redaktorka Věra Hotařová objevila jejich kouzlo, když v našem kraji hledala obce "na konci světa".

Hoštice na Kroměřížsku mají s těmi jihočeskými, které proslavila Troškova filmová trilogie, společný jenom název, tedy z pohledu kinematografie. Zajímavé jsou zase v jiných oblastech. A co se týká jejich zařazení mezi obce na konci světa, na rozdíl od těch ostatních mají malou výhodu. Okrajovou částí obce prochází silnice III. třídy z Litenčic přes Zdounky a dál do Kroměříže. Takže tak úplně odříznutá od okolí není. Ale není ani průjezdná. Vesnicí sice vede páteřní komunikace a pár vedlejších cest, ale všechny jsou slepé, řečeno dopravní terminologií. Končí v místech, kde se o slovo hlásí příroda.

Hoštice leží v údolí Litenčické pahorkatiny. A i když je to členitá krajina, má optimální klima pro zemědělství, proto jsou kolem vesnice rozlehlé lány. Velká část katastru obce je pak zalesněná, ale nechybí ani ovocné sady a jiná zeleň. Chloubou vesnice jsou dvě památkově chráněné jírovcové aleje. Znalci spočítali, že v nich roste přes 290 kaštanů. Stromy jsou podle nich vysoké 17 m a jejich kmeny mají obvody od 170 do 300 cm. Stáří dřevin odhadují na 210 let. Jsou zakreslené i v historických vojenských mapách z první poloviny 19. století. V alejích jsou k vidění taky nové stromy. Nahradily nemocné a pokácené dřeviny. Jedno stromořadí vede k lesu, druhé ke Svárovu, obě začínají u zámku.  

Zámek v Hošticích byl postavený koncem 17. století v místě, kde původně stála tvrz. 

Budovalo ho několik šlechtických rodů. Do povědomí se dostal díky rakouské spisovatelce Marii Ebner – Eschenbach, rozené Dubské. Narodila se v nedalekých Zdislavicích, ale v zámku nějakou dobu žila a velmi ráda se procházela kaštanovou alejí. Její pomník je umístěný v zámeckém parku. Dubští vlastnili Hoštice i zámek od roku 1875 a byli také posledními majiteli panství. V letech 1952 až 1996 byl v zámku dětský domov. V současnosti je v soukromém vlastnictví a veřejnosti nepřístupný,  je opravený a dobře udržovaný, pochvalují si v Hošticích.

Hoštickou přírodní zajímavostí jsou rybníky. Jeden historický, druhý vybudovaný nově, stejně jako uměle vytvořené mokřady. Jsou mimo centrum obce, v povodí říčky Olšinka. Potkávají se u nich rybáři i plavci.

Dějiny Hoštic sahají do 12. století. Zmínka v listině olomouckého biskupa Jindřicha Zdíka z roku 1141 je důkazem, že patří mezi nejstarší moravské obce.

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete na https://rozhl.as/TipyNaVyletZL.

Spustit audio

Související