Ušlechtilá perla uprostřed dřevěnic, tak byl vnímán zámek v Hošťálkové

25. únor 2021

Šlechtické sídlo, které stále „žije“. To je zámek v Hošťálkové, který zažil roky rozkvětu i devastace. Nyní už je opět ozdobou obce a také kulturním a společenským centrem.

Většina zámeckých příběhů začíná přestavbou středověké tvrze na šlechtické sídlo. Výjimkou je Hošťálková na Vsetínsku. V dějinách obce založené v období selské a pasekářské kolonizace zmínka o tvrzi není. Ale píše se v nich, že od poloviny 19. století v Hošťálkové stojí zámek. Jednopatrovou budovu v empírovém slohu nechal postavit majitel panství hrabě Frydrych Chorinský z Ledské. Bydlel ve Veselí nad Moravou a do Hošťálkové moc často nejezdil. Nakonec se v zámku usadil a přestěhoval do něho i správu panství. Kolem krásné rezidence nechal založit park. Dodnes se vypráví, že uprostřed dřevěnic a pěstěné zeleně se zámek vyjímal jako ušlechtilá perla. Chorinští Hošťálkovou vlastnili do roku 1918. Pak zámek na pár let patřil dřevařské společnosti a od ní ho koupil právník Stanislav Bublík. Zůstal mu do roku 1948.

Zámek Hošťálková - historické foto

Bublíkovi zámek proměnili v reprezentativní sídlo. V parku za jejich éry bylo šest rybníčků, fontána a taky skleníky. Před válkou v zámecké zahradě dokonce pěstovali zahradní jahody. V té době to bylo pro lidi v Hošťálkové něco nedostižitelného. Paní Bublíková měla pověst až příliš šetrné hospodyňky, pan Bublík proslul jako štědrý lidumil. Podle pamětníků ho v roce 1948 při únorovém projevu Klementa Gottwalda ranila mrtvice. Po znárodnění byla v zámku internátní politická škola, v 50. letech se stal součástí státních lesů a statků. Podnik v zámku vybudoval byty. O deset let později přišel nový majitel, národní podnik Sandrik, a začala velká proměna, místní říkají devastace. Z parku zmizely rybníky, kolem fontány byly zasazené brambory, stavěla se sportoviště. Místo bytů byly v zámku klubovny, pořádaly se v něm zábavy a estrády se známými umělci. Po sametové revoluci se o sídlo přihlásili dědici posledního majitele. V roce 2003 ho odkoupila obec a poničené budově a celému areálu postupně léčila vady na kráse. Opravy trvaly osm let a spolkly miliony korun.

Zámek Hošťálková - historické foto

Teď už je zámek a jeho okolí zase tou ušlechtilou perlou a začal žít. Je v něm muzeum protifašistického odboje, připomíná místní události konce druhé světové války, základní umělecká škola, kterou navštěvuje 130 žáku z Hošťálkové a blízkého okolí, a v přízemí i restaurace. Zámecký park je propojený se sportovním areálem s mnoha hřišti včetně dětského.  Pro Hošťálkovou je významnou součástí její historie a taky kulturním a společenským centrem.

Objevte s námi i další památky v kraji. Vybrat si můžete na https://rozhl.as/PamatkyVeZLkraji.

Spustit audio

Související