Z potoků na Vsetínsku mizí pstruzi. Může za to příroda i lidé

6. prosinec 2017
Zprávy ze Zlínska

Ze Vsetínské Bečvy i jejích přítoků hromadně mizí pstruzi. Ryby likvidují jak volavky a vydry, tak lidská činnost. Pstruhům totiž nesvědčí betonová a kamenná koryta.

Hrozí tak, že pstruzi ze Vsetínské Bečvy i jejích přítoků zmizí úplně. Podle hospodáře Českého rybářského svazu ve Vsetíně Romana Veselého totiž do takzvané lovné míry doroste pouze zlomek vysazeného plůdku.

Vsetínští rybáři ročně vysadí do potoků 450 000 plůdků pstruha, ale ani to nestačí. Za čtyři roky z řek zmizela polovina populace pstruha potočního.

Nejvíce ryb zlikvidují podle Romana Veselého volavky a vydry. Násadu ničí i betonová a kamenná koryta, která vysychají a neumožní rybám úkryt. "Důvodem jsou vybetonovaná koryta, splávky, pod nimiž se ryby nemohou ukrýt. V tocích je obecně málo vody, a ta, která tam je, rychle odteče. Na ryby útočí i predátoři, objevili jsme i u nás pobytové znaky vyder," uvedl Veselý.

Hydrobiolog ze správy Chráněné krajinné oblasti Beskydy Miroslav Kubín Ekolistu řekl, že v tocích chybí především správně vybudované splavy, pestrost dna, tůňky či úkryty, ve kterých by se ryby mohly ukrýt před predátory a využít je k nerušenému rozmnožování. Problémem jsou také klimatické změny, které přinášejí dlouhotrvající sucho, nebo naopak povodně.

Vsetínská radnice chce rybářům pomoci.

„Možnou variantou je hledání prostředků z vyhlášených dotačních programů na podporu životního prostředí, díky nimž by se například mohly zafinancovat stavby splávků, které by umožnily rybám úkryt v Semetínském či Jaseneckém potoce. Ty totiž byly historicky chovnými potoky a měly by se jimi opět stát," uvedl místostarosta Vsetína Tomáš Pifka

autoři: rv , Tomáš Fránek
Spustit audio