Z kabátů do kožichů. První adventní víkend přinese výrazné ochlazení a objeví se i v nížinách první sníh

29. listopad 2019 12:36

Přechod z listopadu do prosince o víkendu bude ve Zlínském kraji nejen o začátku adventu, ale také prudké změny počasí. Teploty spadnou pod nulu a objeví se i první sníh.

Po, na toto období, nadprůměrných teplotách nás s nedělním příchodem meteorologické zimy čeká výrazné ochlazení, v noci na pondělí a brzy ráno pak i sněhová nadílka i v nižších polohách, která by podle Petra Münstera z Českého hydrometeorologického ústavu dokonce mohla i zkomplikovat dopravu.

Teploty se začnou snižovat postupně už se začátkem víkendu. „V noci na sobotu čekáme oblačno až polojasno, v okolí Beskyd přechodně zataženo a místy sněhové přeháňky nebo sněžení, jinde srážky výjimečně a v polohách pod 300 m smíšené. Nejnižší noční teploty klesnou na +1 až -2 stupně Celsia,“ uvedl meteorolog.

Sobota by pak podle něj měla být převážně polojasná nebo skoro jasná. „Hlavně na východě přechodně oblačno s ojedinělou sněhovou přeháňkou, v polohách pod 400 m srážky smíšené,“ upřesnil. Nejvyšší odpolední teploty se budou v sobotu pohybovat v rozmezí 2 až 5 stupňů.

Čtěte také

První prosincový den, tedy neděle, přinese už výraznější ochlazení. Přes den bude zpočátku jasno až polojasno, ojediněle mrznoucí mlhy nebo nízká oblačnost. Během dne od jihozápadu oblačno, později až zataženo. „Nejnižší noční teploty klesnou až -7 stupňům, nejvyšší denní pak budou v rozmezí -1 až +3 stupně,“ uvedl Petr Münster.

Noc na pondělí pak přinese zataženou oblohu, během noci a rána postupně na většině území občasné sněžení nebo sněhové přeháňky. „Ty mohou nad ránem komplikovat dopravu,“ konstatoval meteorolog. Přes den budou srážky, v polohách pod 300 m i smíšené, od západu pak budou ustávat. „Odpoledne čekáme oblačno, později místy až polojasno. Nejnižší noční teploty v intervalu +1 až -2, nejvyšší denní pak mezi 0 až +3 stupni Celsia,“ dodal Münster.

V dalších dnech se pak noční teploty budou pohybovat většinou kolem nuly nebo mírně pod. Denní teploty budou naopak oproti předchozím dnům velmi mírně stoupat. Nad deset stupňů už ale nevystoupí. Do pátku by se srážky měly objevit jen ojediněle, o víkendu se pak budou objevovat četněji.

Meteorologická zima začíná 1. prosince a končí 28. února (v přestupném roce 29. února). Zimními měsíci jsou prosinec, leden a únor. Astronomická zima začíná na severní zemské polokouli okamžikem zimního slunovratu (21. nebo 22. prosince). V tento den je nejdelší noc a nejkratší den. V tuto dobu začíná na jižní zemské polokouli astronomické léto.

autor: Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související