Srdce luhačovických lázní opět plné života. Po více než roce se otevřela zrekonstruovaná kolonáda

27. listopad 2019 15:27

V Luhačovicích na Zlínsku skončila rekonstrukce tamní lázeňské kolonády. Kolonáda dlouhá 126 metrů a přilehlá hala Vincentka patří mezi kulturní památky.

Po více než roce se ve středu v 15 hodin otevřela opravená kolonáda v lázních Luhačovice. Dělníci dokončili rozsáhlou rekonstrukci. Novinkou jsou prosklená atria nebo objevená studna pramenu Vincentka. Kolonáda dlouhá 126 metrů a přilehlá hala Vincentka patří mezi kulturní památky.

Původní studna Vincentky v Luhačovicích

„Je to vlastně kolonáda ve víru dějin a ve všech společenských změnách, protože je to stavba, která je samotným srdcem lázní. Oproti předchozím Jurkovičovým stavbám je to čistý funkcionalizmus, původem někdy možná za 30. nebo 40. let minulého století,“ říká generální ředitel lázní Eduard Bláha.

V atriích nyní vznikly odpočinkové zóny, kde budou zahrádky ke gastronomickým provozům, které dříve na kolonádě nebyly. Fungovat tam bude creperie a vinotéka s tapas barem. Obchody, které byly na kolonádě již dříve, se podle Bláhy přeorientují z prodeje drobných suvenýrů na hodnotnější věcí.

Opravené okolí studny Vincentky

Do všech obchodů jsou již vybráni nájemci, kteří provozy začnou přebírat v prosinci a postupně je budou vybavovat. „Plán je, že chceme, aby kolonáda byla v plné kráse na otevírání pramenů v květnu příštího roku,“ uvedl ředitel. Na kolonádě přibylo i informační centrum.

Uprostřed sloupořadí je i druhé pítko pramene Vincentka. Novou podobu si pochvaloval i návštěvník lázní Miroslav Vlček. „Konečně s tím někdo od poloviny šedesátých let udělal. Doufáme, že to vydrží dalších alespoň čtyřicet let,“ věří Vlček. Rekonstrukce stála více než 115 milionů korun, ale 95 procent pokryly evropské dotace.

Pozdně funkcionalistický komplex je dílem brněnského architekta Oskara Pořísky (1897 až 1982). Tvoří jej hala Vincentka a Velká a Malá kolonáda. Stavby vznikly na jižní straně lázeňského náměstí mezi lety 1947 až 1951.

autor: Veronika Žeravová
Spustit audio

Související