Vyhlídka Samuela Šroma nad Bohuslavicemi na Zlínsku měla zamaskovat betonové napajedlo pro krávy

Ve srovnání s klasickými stavbami tohoto druhu vypadá úplně jinak. Vyhlídka Samuela Šroma je v Bohuslavicích u Zlína.

Stavba, která stojí od roku 2018 na návrší v Bohuslavicích u Zlína, je mezi rozhlednami Zlínského kraje zapsaná jako Vyhlídka Samuela Šroma. To jsem zjistila až dodatečně.

Objevila jsem ji úplně náhodou. Občas se totiž vydávám na túry bez vytýčení konkrétního cíle, protože vím, že příroda mě pokaždé něčím udiví. Tak to bylo i s vyhlídkou nad Bohuslavicemi.

Vysoká trojúhelníková stavba ze dřeva mě dost překvapila, tak jsem hned hledala informace o ní. Pro tyto případy s sebou nosím průvodce. Když jsem se dočetla, jaký má název, myslela jsem si, že byla pojmenovaná po významném bohuslavickém rodákovi. Je to ale jinak.

Samuel Šrom je mladý designer a vyhlídku navrhl. Měl vymyslet objekt, který by oživil, ale nenarušil opuštěné místo v krajině, a zároveň by zamaskoval bývalé betonové napajedlo pro krávy. Se zadáním si poradil velice originálně.

Vyhlídka Samuela Šroma, Bohuslavice na Zlínsku

Vycházel z tvaru a rozměrů betonového koryta. Kolem osm metrů dlouhého a metr širokého základu nechal postavit dřevěnou pět a půl metru vysokou konstrukci ve tvaru pravoúhlého trojúhelníku. Na boční stěny vymyslel opláštění z dřevěných desek a do středu stavby schodiště s devatenácti stupni. Vyhlídková plošina je ve výšce čtyři a půl metru. Na sestavení všech prvků stačily pouze ruční nástroje.

Vyhlídka Samuela Šroma stojí nad jižním okrajem Bohuslavic u Zlína ve výšce 305 m v lokalitě Pastviska. Je v ohradě na okraji pastviny a z dálky moc vidět není, protože je ukrytá mezi stromy a keři.

Z jejího vrcholu je možné sledovat především okolní přírodu, pozorovat zvířata, a to je velmi zajímavá podívaná, a pak taky velice netradiční sochy z dílny Pavly Kačírkové a Jana Ambrůze. To jsou výtvarníci a zakladatelé sdružení Jiná krajina. Spolek se už leta snaží chránit životní prostředí a obnovovat zaniklá místa, třeba pěšiny, aleje u cest nebo sady, tedy kultivovat krajinu obcí Šarovy, Lhota, Salaš a Bohuslavice u Zlína. Mimo jiné v ní vytváří galerii neobvyklých polních soch, křížů a třeba i odpočivadel pro zvířata. Šromovo vyhlídkové schodiště je jedním z uměleckých děl. 

Přístupné je zdarma, a pokud přeje počasí tak i celoročně. Vedou k němu dvě cesty, jedna ze Salaše, druhá z Bohuslavic. Obě jsou přibližně jeden a půl kilometru dlouhé, větší část trasy prochází polní pěšinou a přes louku.

Hezký den přeje Věra Hotařová.

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete na https://rozhl.as/TipyNaVyletZL.

Spustit audio

Související