Voda na Uherskohradišťsku dočasně zdraží na 85,33 koruny

12. prosinec 2019 06:54

Zdražení vody chystají od 1. ledna také v dalších okresních městech Zlínského kraje. Nejvíce si lidé připlatí za vodné a stočné na Zlínsku.

Cena vodného a stočného se na většině území Uherskohradišťska v příštím roce ve srovnání s letoškem zvýší o 3,68 koruny. Lidé tak budou včetně patnáctiprocentní DPH platit za metr krychlový vody 85,33 koruny. Vyplývá to z informací zveřejněných na webových stránkách Slováckých vodáren a kanalizací.

Letos platí lidé na Uherskohradišťsku za tisíc litrů upravené pitné vody, její následné odvedení a vyčištění 81,65 koruny. „Změna ceny vodného a stočného zahrnuje především nárůst nákladů na nákup povrchové vody, zvýšení cen energií, chemikálií a služeb, zvýšené náklady na obnovu infrastrukturního majetku a nárůst osobních nákladů,“ uvedly vodárny.

Čtěte také

Cena vodného bude v prvních měsících příštího roku na Uherskohradišťsku činit 43,93 a stočného 41,40 koruny za metr krychlový. Speciální ceny stočného, o něco vyšší, platí pro města Kunovice a Bojkovice, obec Bílovice a v uherskohradišťských místních částech Míkovice a Vésky.

Zdražení vody na Uherskohradišťsku bude pouze dočasné. Od 1. května příštího roku totiž voda vzhledem ke schválenému snížení sazby DPH z 15 na deset procent znovu zlevní. Lidé za ni zaplatí 81,62 koruny. Slovácké vodárny a kanalizace provozují vodovody pro veřejnou potřebu ve více než 50 městech a obcích Uherskohradišťska. Pitnou vodou zásobují zhruba 115 tisíc lidí, což představuje přes 81 procent obyvatel okresu.

Na Zlínsku zákazníci od 1. ledna 2020 dají za vodné a stočné 90,88 koruny za metr krychlový. Od května však cena vodného a stočného na Zlínsku klesne na 86,93 koruny za 1000 litrů vody. Letos metr krychlový vody na Zlínsku stojí 87,69 koruny. Na Vsetínsku vyjde od ledna vodné a stočné na 88,32 koruny za metr krychlový, od května bude stát 84,48 koruny. Letos lidé na Vsetínsku platí 84,87 koruny. Na Kroměřížsku se vodné a stočné za metr krychlový vody od začátku příštího roku zvýší na 83,19 koruny, v květnu zlevní na 79,57 koruny. Letos platí lidé na Kroměřížsku za tisíc litrů upravené pitné vody a její následné odvedení a vyčištění 79,93 koruny. Všechny ceny jsou uvedeny včetně DPH.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související