Voda na Zlínsku v lednu zdraží na 90,88 Kč, krátkodobě. Připlatí si i lidé z Kroměřížska a Vsetínska

30. listopad 2019 07:49

Kromě Uherskohradišťska, kde ještě nebyla cena zveřejněna, budou odběratelé ve všech zbývajících okresech Zlínského kraje od nového roku za vodu platit více.

Lidé ve Zlínském kraji si od 1. ledna příštího roku připlatí za vodu. Za vodné a stočné dají 90,88 koruny včetně DPH za metr krychlový. Je to o 3,19 koruny více než letos, kdy kubík stojí 87,69 koruny včetně DPH. Od května však po změně sazby DPH cena vodného a stočného poklesne o 76 haléřů ještě pod cenu roku 2019, tedy na 86,93 koruny za 1000 litrů vody,“ řekl předseda představenstva společnosti Vodovody a kanalizace (VaK) Zlín Svatopluk Březík. Od května se sníží DPH za vodné a stočné z 15 procent na deset.

Cena se zvyšuje výhradně o opodstatněné položky kalkulace: o míru inflace vyhlášenou dle Českého statistického úřadu, o nově vzniklé náklady na odstraňování pesticidů a o legislativou nově zavedený poplatek za vypouštění odpadních vod z odlehčovacích komor.
Svatopluk Březík, předseda představenstva společnosti Vodovody a kanalizace Zlín

„Navýšení od nového roku reflektuje přesně znění provozní smlouvy. Cena se zvyšuje výhradně o opodstatněné položky kalkulace: o míru inflace vyhlášenou dle Českého statistického úřadu, o nově vzniklé náklady na odstraňování pesticidů a o legislativou nově zavedený poplatek za vypouštění odpadních vod z odlehčovacích komor. Další navrhované navýšení položek kalkulace VaK Zlín při jednání s provozovatelem neakceptoval,“ uvedl Březík. Podle něj bude cena vody na Zlínsku od května příštího roku o necelých 50 haléřů nad úrovní ceny roku 2016.

Na Zlínsku funguje takzvaný provozní model, při kterém se VaK Zlín starají o infrastrukturu, ale provozuje ji Moravská vodárenská. Podle Březíka se na příští rok vyjednalo vyšší nájemné od Moravské vodárenské, bude činit 142 milionů korun, letos bylo 136,5 milionu korun. Vak Zlín bude investovat peníze z nájemného spolu s dalšími 77 miliony korun do obnovy infrastruktury.

Čtěte také

Voda na začátku roku zdraží také na Vsetínsku, vyplývá to ze stránek společnosti Vodovody a kanalizace Vsetín. Vodné a stočné vyjde od ledna na 88,32 koruny za metr krychlový včetně DPH, od května díky nižší DPH bude kubík stát 84,48 koruny. Letos lidé na Vsetínsku platí za kubík 84,87 koruny.

Na Kroměřížsku se vodné a stočné od začátku příštího roku zvýší o 4,08 procenta. Lidé tak budou včetně patnáctiprocentní DPH platit za metr krychlový vody 83,19 koruny. Od května pak zlevní na 79,57 koruny. Letos platí za tisíc litrů upravené pitné vody a její následné odvedení a vyčištění 79,93 koruny.

Zatím nebyla zveřejněna cena vodného a stočného na Uherskohradišťsku, kde letos lidé platí včetně daně 81,65 koruny za metr krychlový vody.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související