Vládu ve Zlíně vytvoří ANO, STAN, lidovci a Piráti. Koalice s Valentou nebude

19. říjen 2018 14:55

Ve Zlíně bude koalice ANO, STAN, lidovci, Piráti a ODS. V 41členném zastupitelstvu bude mít 29 křesel. Primátora si bude nárokovat vítěz voleb ANO.

Dopoledne oznámili zástupci ANO a STAN, že koalice s hnutím Ivo Valenty Rozhýbejme Zlín nebude. A odpoledne už je jasno. Vládu nad Zlínem přebírá koalice ANO, STAN, lidovci, Piráti a ODS.

Koalice ve Zlíně už přišla o první hlas i většinu. Ředitel divadla Michálek nechce vést město s Valentou

02649472.jpeg

Překvapení z rychlého vytvoření koalice neskrývají ani další politici z ODS, Piráti i lidovci.

Vznik koalice dnes po jednání ve Zlíně oznámil novinářům náměstek primátora a dvojka na kandidátce ANO Jiří Korec.

Příští týden se podle něj budou řešit personální otázky a poměr křesel v radě města. "Příští týden by také měla být podepsána koaliční smlouva," řekl Korec.

Podle lídra lidovců Aleše Dufka byla povolební jednání ve Zlíně dlouhá. "Ale vždy, když se něco tak dlouho vleče, tak vždy vykrystalizuje nejlepší řešení, proto jsme k tomu tak přistoupili a proto jsme dohodu takhle uzavřeli," řekl novinářům Dufek.

Trojblok opakovaně deklaroval, že odmítá spolupráci s Rozhýbejme Zlín a podle něj budou lidovci, ODS a Piráti vždy postupovat jednotně. Dufek také přiznal, že zpočátku solidarizoval s hnutím Zlín 21, které vedl podnikatel a prezident zlínského filmového festivalu Čestmír Vančura. Později však podle Dufka hrozilo zablokování situace a muselo se najít nějaké řešení.

Podle Adámka byla pro STAN vždy nejdůležitější stabilní vláda města. "Doufejme, že to vykrystalizovalo v to, co bude pro město nejlepší a nestabilnější," řekl Adámek.

Komunální volby ve Zlíně vyhrálo ANO, druzí byli STAN, oba subjekty mají devět mandátů. Rozhýbejme Zlín má tři mandáty, hnutí Zlín 21 jich má sedm, lidovci pět. Po třech mandátech mají ODS i Piráti. SPD bude mít dva zastupitele. V zastupitelstvu je 41 křesel.

autor: Miroslav Urubek | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související