Starostové ve Zlíně hledají jeden hlas k vytvoření koalice. Adámek se nechce vzdát vlády s Valentou

12. říjen 2018 11:45

Dosavadní primátor Miroslav Adámek tvrdí, že Soukromníci jsou jediní, kteří vyjednávají.

Včera oznámená koalice ANO, STAN a Rozhýbejme Zlín měla většinu jeden dvě hodiny. Proti ní se postavil jeden ze zastupitelů Starostů, ředitel zlínského divadla Petr Michálek.

Ten uvedl, že nechce být v koalici se sdružením podnikatele v hazardu Iva Valenty. "Nešel jsem do politiky proto, abych v ní podporoval krále hazardu, člověka pravomocně odsouzeného za korupci a majitele stoky jménem Parlamentní listy," uvedl Michálek.

Koalice ve Zlíně už přišla o první hlas i většinu. Ředitel divadla Michálek nechce vést město s Valentou

02649472.jpeg

Překvapení z rychlého vytvoření koalice neskrývají ani další politici z ODS, Piráti i lidovci.

Podle Adámka ale i přes ztrátu rozhodující hlasu koalice ANO, STAN a Rozhýbejme Zlín pokračuje. „Proč tedy chceme být v nové koalici? Protože tak si to přejí voliči. I přes intenzívní volání politické konkurence a některých médií po změně dali lidé nejvíce hlasů stranám, které v uplynulých čtyřech letech město vedly, tedy ANO a STAN. V nejbližších dnech proto problém s chybějícím hlasem vyřešíme. Uděláme pro to maximum,“ uvedl Adámek v prohlášení na svém facebookovém profilu.

Vyjádřil se i k osobě Ivo Valenty. Podle Adámka je podnikání Valenty legální a ve spolupráci s ním nevidí žádný problém.

„Rozhýbejme Zlín je v tuto chvíli jedinou stranou, která chce spolupracovat s oběma vítězi voleb,“ uvedl Adámek s tím, že ostatní strany se snaží právě Starosty a nezávislé z jednání vyšachovat.

Kde ale chce jeden hlas Adámek získat, neuvedl. Další strany a hnutí, Zlín 21, ODS, KDU ČSL i Piráti koalici s Valentou odmítají.

Zbývá tedy SPD, do zastupitelstva se ale za tuto stranu dostal ostrý Adámkův kritik Pavel Sekula.

Podle šéfa zlínského ANO Romana Kaňovského musí jejich kolegové ze Starostů situaci vyřešit po své linii.

Plánovaná koalice hnutí ANO, STAN a Rozhýbejme Zlín většinu ve zlínském zastupitelstvu ale podle vedení uskupení Rozhýbejme Zlín získá. Dnes to pro Český rozhlas Zlín uvedl jejich lídr Ivo Mitáček. Poté, co odmítl koalici podpořit Petr Michálek zvolený za hnutí STAN, chybí koalici k většině v zastupitelstvu jeden hlas. Podle Mitáčka by mohli koalici při hlasování o důvěře podpořit i někteří zastupitelé z opozice.

autoři: Tomáš Fránek , pes
Spustit audio