Koalice ve Zlíně už přišla o první hlas i většinu. Ředitel divadla Michálek nechce vést město s Valentou

11. říjen 2018 14:42

Překvapení z rychlého vytvoření koalice neskrývají ani další politici z ODS, Piráti i lidovci.

Dnes oznámená koalice ANO, Starostů a Soukromníků nezíská všech dvacet jedna hlasů, ztratila tak potřebnou většinu.

Jako první se proti koalici dnes odpoledne postavil ředitel zlínského divadla Petr Michálek, který kandidoval za Starosty a nezávislé. Ten za hlavní důvod označil to, že v koalici má být i hazardní podnikatel Ivo Valenta. 

Korupce a stoka

"Nešel jsem do politiky proto, abych v ní podporoval krále hazardu, člověka pravomocně odsouzeného za korupci a majitele stoky jménem Parlamentní listy," uvedl Michálek na svém facebookovém profilu. 

Všechno je jinak. Zlínu povládne ANO se Starosty a Soukromníky, jednají o čtvrtém členu koalice

Výsledky voleb ve Zlíně

V příštích čtyřech letech povedou s největší pravděpodobností zlínskou radnici hnutí ANO 2011, Starostové a nezávislí (STAN) a Soukromníci.

Michálek získal v volbách přes 4700 hlasů a skončil na kandidátce STAN třetí. V zastupitelstvu chce zůstat. "Voliči ale podle mne rozhodli jasně: 18 mandátů dali stávající koalici s nutností přibrat k sobě novou krev. Tou ale, podle mého přesvědčení, nemůže a nesmí být Ivo Valenta," uvedl Michálek.

Kritizoval i to, že Soukromníci v Brně kandidovali s radikálně pravicovým a do značné míry neonacistickým hnutím Slušní lidé, mají velmi podobné názory jako Tomio Okamura a chtějí odchod z Evropské unie.

Nikdo do koalice nechce

Těsně po volbách rezignoval na funkci v zastupitelstvu i náměstek zlínského primátora Ondřej Běták ze STAN. Ten svoje rozhodnutí zdůvodnil rodinnými důvody.

Koalice ANO, Starostů a Soukromníků avizovala, že budou chtít získat i dalšího partnera. Další strany, Zlín 21, ODS, Piráti a KDU - ČSL ale vstup do koalice, ve které by byl Valenta, odmítají.

Lídr ODS Miroslav Chalánek dnes řekl, že ODS teď ohledně koalice nikdo neoslovil. Pro ODS a další partnery v trojbloku, tedy Piráty a lidovce, je podle něj spolupráce s Valentou nepřijatelná a na daném projektu se nebudou chtít podílet.

Také lídr Pirátů Jiří Jaroš potvrdil, že Piráti do koalice nemíří. Dnešní ohlášení koalice bylo považuje za velmi překvapivé, ještě ve středu večer podle něj Kaňkovský tvrdil, že ANO a STAN do koalice s Rozhýbejme Zlín nepůjdou.

"Nedělali nic jiného, než od soboty sháněli třetího, žádný program je nezajímal," řekl na adresu koalice Aleš Dufek z KDU - ČSL.

 

 

autoři: Miroslav Urubek , Tomáš Fránek
Spustit audio