Všechno je jinak. Zlínu povládne ANO se Starosty a Soukromníky, jednají o čtvrtém členu koalice

11. říjen 2018 10:40

V příštích čtyřech letech povedou s největší pravděpodobností zlínskou radnici hnutí ANO 2011, Starostové a nezávislí (STAN) a Soukromníci.

Výsledek koaličních jednání oznámili politici na webu města.

"Kolik bude mít nakonec naše koalice členů ukáží až další jednání. Nicméně už nyní, tedy ve třech, máme k dispozici potřebnou většinu v zastupitelstvu města,“ oznámil Jiří Korec z hnutí ANO.

Nově složená koalice by měla mít v 41 členném městském zastupitelstvu 21 hlasů. Devět zastupitelů bude z hnutí ANO, stejný počet zastupitelů dodá hnutí STAN, další tři hlasy zajistí Soukromníc. 

„Zajištěním většiny pro koalici pro nás jednání neskončila. Rádi bychom k nám přizvali ještě jeden subjekt, aby naše uskupení bylo stabilnější,“ prohlásil Roman Kaňovský z hnutí ANO. Dodal, že termín podpisu koaliční smlouvy ještě nebyl stanoven.

Součástí nové koalice nebude hnutí Zlín 21. Jeho představitelé opakovaně odmítli trojčlennou koalici s ANO a STAN. Upřednostňují šestičlennou koalici s ODS, KDU-ČSL a Piráty, s touto variantou ale nepočítají ANO a Starostové a nezávislí. 

Lídr hnutí Zlín 21 Čestmír Vančura dnes řekl, že v navržené koalici s ANO, STAN a Rozhýbejme Zlín nebude. "Za těchto okolností my tím čtvrtým nebudeme," uvedl Vančura.

Lídr Rozhýbejme Zlín Ivo Mitáček řekl, že jednání pokračují. "Po volbách jsme byli osloveni hnutím ANO a STAN. Naše sdělení bylo, že máme zájem o řízení města. Od té doby jednání stále probíhají," uvedl Mitáček,

„Z mnoha příkladů je patrné, že mnohačlenné koalice se dokáží domluvit jen velmi obtížně, omezena je i jejich schopnost řešit aktuální problémy a ty i v nadcházejících letech určitě nastanou. My chceme pracovat pro město Zlín a ne se zabývat komplikovanými vztahy v koalici,“ vysvětlil Miroslav Adámek z hnutí STAN.

Lídr ODS Miroslav Chalánek dnes ČTK řekl, že ODS teď ohledně koalice nikdo neoslovil. Pro ODS a další partnery v trojbloku, tedy Piráty a lidovce, je podle něj spolupráce s Valentou nepřijatelná a na daném projektu se nebudou chtít podílet.

Celý den budeme ve vysílání přínášet reakce politiků. Poslouchejte nás ve Zlíně na 97,5 FM nebo zde.

autoři: Tomáš Fránek , Miroslav Urubek
Spustit audio

Související