Kunčar nebo Lukáš? Boj o Senát vrcholí, oba kandidáti řeší především dopravu

10. říjen 2018

Politici v debatě řešili největší problémy kraje i účast volbách

Do druhého kola senátních voleb ve volebním obvodu Zlín zahrnujícím Otrokovicko i Uherskobrodsko postoupili nynější lidovecký senátor Patrik Kunčar a bývalý zlínský hejtman Libor Lukáš, kandidující za Stranu soukromníků ČR. Vítěz Kunčar získal 33,39 procenta hlasů, druhý Lukáš dostal 27,21 procenta voličů.

Podle Libora Lukáše je největším problémem kraje dopravní infrastruktura. „To je základ mojí volební kampaně, máme problémy se silnicemi, železnicemi. Důležité je, aby region byl viditelnější a slyšitelnější v Praze,“ říká Lukáš.

Vymíráme, lidé nechtějí mít děti. A týká se to i Valašska, říká nově zvolený senátor Jiří Čunek

Jiří Čunek

Hejtman Zlínského kraje, lidovec Jiří Čunek, dokázal o víkendu potřetí obhájit senátorský mandát v obvodu 77 - Vsetín.

Za další problémy označil bezpečnost, školství a zdravotnictví.

Patrik Kunčar uvedl, že i podle něj je velkým problémem doprava. Podle něj je třeba tlačit na co nejrychlejší dostavu dálnice D55. „Jsem rád, že se konečně začal stavět obchvat Otrokovic. A důležité je také zabývat se elektrifikací Vlárské dráhy,“ řekl Kunčar. Ten za další důležité problémy považuje řešení situace malých obcí a bezpečnost. „Je důležité lobovat a snažit se posouvat problémy regionu dál,“ řekl.

Kandidáti na senátora mluvili také o tom, zda senátor má mít další funkce, tedy zda mají být i starostové a hejtmani. „Den má dvacet čtyři hodin, dělat naplno nemůže politik na všech frontách. Nezakazoval bych to, ale kdo by měl pět funkcí, tak by měl brát jeden plat,“ řekl Lukáš.

Kunčar, který působil jako neuvolněný starosta i senátor, souhlasí s tím, že dělat několik funkcí naráz je náročné. Uvedl, že svůj plat starosty dával na charitu. „Spojení starosty i senátora je ale užitečné pro region,“ uvedl Kunčar. Ten se ale nyní chce soustředit jenom na práci senátora.

A proč by měli lidé volit jednoho z kandidátů? „Co slíbím, to splním,“ říká Kunčar. „Budu dělat svoji práci dynamičtěji než současný senátor,“ uvedl Lukáš.

Patrik Kunčar (45; KDU-ČSL) - senátor (od roku 2014) a starosta Uherského Brodu (od roku 2010). Studia na zlínské technologické fakultě VUT Brno v 90. letech nedokončil, v roce 2013 absolvoval andragogiku na Univerzitě Jana Amose Komenského v Praze (2013) a o dva roky později ukončil magisterské studium na Vysoké škole logistiky. Pracoval jako technický pracovník v České zbrojovce Uherský Brod (1994-1995), technik Geodetické kanceláře Bánov (1995-2001) a geodet ve společnosti Geomma (2001-2010).

Členem KDU-ČSL je od roku 2006. Do politiky vstoupil po komunálních volbách v témže roce, kdy byl zvolen do uherskobrodského zastupitelstva. O čtyři roky později se stal starostou města. Řešil například situaci po výbuchu muničních skladů ve Vlachovicích či po řádění osminásobného vraha v restauraci v Brodě. V minulosti neúspěšně kandidoval do zastupitelstva Zlínského kraje (2012) i do Poslanecké sněmovny (2013). Senátorem se stal v lednu 2014, zvolen byl v doplňovacích volbách. Má tři syny; letos v březnu pro Slovácký deník řekl, že jeho manželství prochází krizí.

Patrik Kunčar

Libor Lukáš (57; nestraník za Soukromníky) - manažer a bývalý hejtman Zlínského kraje. Po absolvování Střední průmyslové školy stavební pracoval jako stavební technik. Později vystudoval masovou a sociální komunikaci na Univerzitě Jana Amose Komenského Praha (2009). Před kariérou krajského politika působil v různých orgánech obecní samosprávy a soukromě podnikal. V roce 1990 se stal tajemníkem radnice v Bojkovicích na Uherskohradišťsku a o čtyři roky později zasedal v obecní radě blízkého Pitína.

Do krajského zastupitelstva byl Lukáš poprvé zvolen již v roce 2000, o rok později se stal statutárním zástupcem hejtmana. Ve volebním období 2004-2008 (tehdy ještě jako člen ODS) vykonával funkci hejtmana Zlínského kraje. V následujících letech 2008-2012 byl opět prvním náměstkem hejtmana (v roce 2016 v zastupitelstvu skončil). V roce 2014 kandidoval v doplňovacích volbách do Senátu, ve druhém kole prohrál se starostou Uherského Brodu Kunčarem (KDU-ČSL). Nyní je Lukáš předsedou Sdružení pro rozvoj dopravní infrastruktury na Moravě. Je ženatý, má dva syny.

Libor Lukáš
autoři: Tomáš Hyánek , Tomáš Fránek
Spustit audio

Související