Zlín má šest návrhů na přestavbu náměstí Míru. Soutěž bude i na divadelní park, má nést jméno Václava Havla

Z dvaceti čtyř zaslaných návrhů na přestavbu náměstí porota vybrala šest nejlepších a poslala je autorům zpět k dopracování.

Magistrát Zlína vyhlásil soutěž na podobu náměstí Míru a blízkého okolí. Z dvaceti čtyř zaslaných návrhů porota vybrala šest nejlepších a poslala je autorům zpět k dopracování.

Do Vánoc by mělo být podle mluvčího radnice Zdeňka Dvořáka jasné, který návrh nejlépe vyřešil například i problémy s parkováním. Jedním z cílů je totiž uvolnit parkovací plochu před kostelem zeleni.

Kdy se změní nevzhledná zlínská nádraží? Dopravní terminál by měl začít vznikat v roce 2020

Nová podoba dopravního terminálu ve Zlíně

Projekt, na kterém se bude podílet více investorů, se připravuje už několik let.

Současná podoba náměstí Míru pochází z konce 80. let minulého století. Z hlediska funkčnosti a vzhledu už podle magistrátu nevyhovuje. Po rekonstrukci má proto být modernější a vstřícnější k pořádání kulturních a společenských akcí. Chystaná proměna se dotkne i zeleně a restauračních předzahrádek, ve spolupráci se soukromými investory město prověřuje i možnost podzemního parkování.

Náměstí Míru tvoří přirozené centrum města a bývá dějištěm nejvýznamnějších akcí. Dříve se jmenovalo Hlavní a Masarykovo. Poslední zásadnější změna byla v roce 2001, kdy z náměstí byly odstraněny prodejní buňky.

Podle soutěžní poroty jsou návrhy kvalitní. "Jedině veřejná soutěž je nástroj, který vyhlašovateli umožní vybírat s širokého názorového spektra. Samotná realizace je samozřejmě záležitostí několika dalších let," uvedl vedoucí oddělení prostorového plánování magistrátu Ivo Tuček. Náklady na proměnu náměstí se odhadují na desítky milionů korun, práce proto budou pravděpodobně rozděleny do několika etap.

Kromě náměstí Míru se chystá veřejná architektonická soutěž také pro takzvaný divadelní park, tedy oblast mezi ulicí Potoky a Městským divadlem Zlín, ve které se dříve zamýšlela výstavba.

"Na základě požadavků rady města zpracovávají úředníci magistrátu zadání soutěže, která by vdechla novou podobu tomuto dosud neutěšenému prostoru. Velkou roli by zde měla hrát přítomnost divadla. Prostor by mohl umožnit zřízení dočasné letní scény, která by byla využitelná během letních festivalů. Komise pro názvosloví a místní orientaci navrhuje možné pojmenování tohoto prostoru po prvním českém prezidentovi a dramatikovi Václavu Havlovi," uvedl mluvčí.

autor: Miroslav Urubek
Spustit audio

Související