Baťova univerzita má nového rektora. Vladimíra Sedlaříka dnes jmenoval prezident

Nynějšímu rektorovi Petru Sáhovi končí 14. prosince 2018 druhé volební období.

Rektorem zlínské Univerzity Tomáše Bati (UTB) je Vladimír Sedlařík. Do funkce ho dnes jmenoval prezident Miloš Zeman.

Sedlařík chce budovat dynamickou, moderní a respektovanou univerzitu pro 21. století. "To, na co bych se chtěl výrazně zaměřit, je zvýšení prestiže naší univerzity jak na národní, tak na mezinárodní úrovni," řekl dnes ČTK. Za svou prioritu označil hlavně zlepšení kvality výuky i tvůrčích činností, i když podle něj škola už v posledních letech udělala v kvalitě velký pokrok. Také by chtěl, aby se škola víc působila na své okolí.

O svých spolupracovnících už má jasno. "V lednu předložím akademickému senátu návrh na nové prorektory. Bude to částečná obměna. Někteří zůstanou a někteří budou nahrazeni," řekl. Chce navázat na práci dosavadního vedení školy.

V tajné volbě Sedlaříka na podzim zvolil akademický senát univerzity. Rektora jmenuje na návrh akademického senátu prezident republiky, návrh se podává prostřednictvím ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Osmatřicetiletý Sedlařík byl jediným kandidátem na rektora.

Sedlařík získal 23 hlasů, vydáno bylo 35 hlasovacích lístků. Akademický senát má 36 členů, 24 akademických pracovníků a 12 studentů.

Nynějšímu rektorovi Petru Sáhovi končí 14. prosince 2018 druhé volební období. Sedmdesátiletý Sáha, odborník na polymery, byl prvním rektorem zlínské univerzity, která vznikla v roce 2001. Školu vedl do roku 2007, poté opět od roku 2010. UTB má šest fakult, v letošním akademickém roce asi 9000 studentů.

Kdo je Vladimír Sedlařík:

Narodil se v Kroměříži v roce 1980.

Vzdělání: absolvoval obor technologie životního prostředí na Fakultě technologické UTB ve Zlíně (2003); doktorské studium v programu Chemie a technologie materiálů (2003); tříměsíční studijní stáž v rámci programu Socrates/Erasmus na Chalmers University of Technology ve švédském Göteborgu (2004); habilitoval se v oboru technologie makromolekulárních látek (2011); loni byl jmenován profesorem pro obor technologie organických látek.

Současná pozice: prorektor pro tvůrčí činnosti UTB (2012) a ředitel Centra polymerních systémů, které je výzkumnou jednotkou UTB.

Ocenění: cena rektora a cena Siemens za disertační práci na téma Biologicky rozložitelné polymery na bázi odpadů z mlékárenského průmyslu (2006).

Ostatní:

Mezi oblasti Sedlaříkova profesního zájmu patří příprava a zpracovatelství biorozložitelných polymerů, antimikrobiální úpravy polymerů, vodorozpustné polymery či povrchové úpravy polymerů.

Je členem vědecké organizace Society of Plastics Engineers (2003).

autor: Miroslav Urubek | zdroj: ČTK

Související