Opisování a kopírování prací na zlínské Baťově univerzitě? To už neprojde, říká rektor

Plagiátory bakalářských, diplomových nebo doktorandských prací eliminuje už deset let systém Theses. Využívá ho i zlínská Univerzita Tomáše Bati.

Opsaná závěrečná práce by už na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně neměla projít. Případné plagiátorství deset let odhaluje systém Theses.

Těsně před jeho zavedením právě na zlínské univerzitě uspěl s částečným plagiátem dnes už bývalý ministr Petr Krčál z ČSSD.

Podle dřívějšího vyjádření rektora univerzity Petra Sáhy ukázala shodu ve 28 procentech textu. Nejvyšší shodu vykazovala s bakalářskou prací obhájenou o rok dříve. Lze tedy konstatovat, že práce vykazuje silné prvky plagiátu, řekl Sáha.

Zlín má univerzitní komplex za půl miliardy. Vzpomínka na Baťu tam je, říká proslulá architektka

Architektka Eva Jiřičná se skleněným odlitkem svých rukou

Ve Zlíně dokončili další stavbu od světově uznávané architektky Evy Jiřičné. Nový vzdělávací komplex za půl miliardy korun dnes otevřela Univerzita Tomáše Bati. Areál bude sloužit studentům humanitních oborů.

Ten Českému rozhlasu potvrdil, že po zavedení systému Theses se na univerzitě s plagiátorstvím nesetkávají. „Systém srovnává všechny texty a udává shodu. Jde o miliony stránek, vyhodnocuje i přeházená slova,“ vysvětluje rektor Sáha.

Systém slouží i samotným studentům. „Ti mají možnost přes program svoji práci zkontrolovat ještě před tím, než ji odevzdají,“ připomíná rektor Sáha.

Zlínskou univerzitu, která byla založena v roce 2001, navštěvuje asi 9000 studentů.

autor: pes
Spustit audio

Související