V nejlepší stavbě kraje se učí studenti zlínské univerzity. Fakulta od Evy Jiřičné získala nejvyšší ocenění

Vzdělávací komplex fakulty humanitních studii Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně se stal Stavbou roku 2017 Zlínského kraje.

Dostal prestižní Cenu Grand prix architekta Pavla Nováka.

Soutěž organizoval už po šestnácté Svaz podnikatelů ve stavebnictví. Nejprestižnější ocenění ale udělil teprve popáté.

Autorkou vítězného díla za téměř 430 milionů korun je společnost na čele s architektkou Evou Jiřičnou, připomíná předsedkyně poroty Dagmar Nová.

Odborníci u komplexu ocenili, jak se podařilo zapojit novostavbu do předválečné baťovské architektury. V těsné blízkosti jsou další školské stavby, také kongresové a univerzitní centrum, které rovněž navrhla Jiřičná. "Toto území je velmi citlivé na dořešování, řadu let bylo prázdné," řekla Nová

V minulosti dostaly Grand Prix tři objekty v bývalém zlínském baťovském průmyslovém areálu, a to Podnikatelské a inovační centrum, Baťův mrakodrap a Baťův institut, také hospic Citadela ve Valašském Meziříčí.

Porota vybírala ze třiceti devíti návrhů. Jejího místopředsedu Petra Mikulce mrzí, že přihlašuje stále méně domů pro bydlení.

Nejvíce staveb bylo tradičně přihlášeno v kategorii Stavby občanské vybavenosti, bylo jich 12, hlavní cenu získalo Prediko centrum ve Zlíně. Nejlepší mezi domy pro bydlení byl bytový dům v ulici Kvítková ve Zlíně. V dalších kategoriích dostaly hlavní cenu areál firmy Valve Control v Nivnici, projekt zkapacitnění prameniště a rekonstrukce přivaděče vody realizovaný společností Vodovody a kanalizace Kroměříž či rekonstrukce holešovského zámku.

Vzdělávací komplex od Evy Jiřičné
Architektka Eva Jiřičná se skleněným odlitkem svých rukou
03320030.jpeg
autor: pes

Související