Kdy se změní nevzhledná zlínská nádraží? Dopravní terminál by měl začít vznikat v roce 2020

Projekt, na kterém se bude podílet více investorů, se připravuje už několik let.

Dopravní terminál v centru Zlína, který souvisí s elektrizací železniční trati z Otrokovic do Vizovic, by měl začít vznikat v roce 2020.

Nyní bude zahájeno stavební řízení, v roce 2019 se počítá s převodem zbývajících pozemků na investory a v roce 2020 se zahájením samotné stavby, sdělil dnes v tiskové zprávě zlínský magistrát. Pokud se neobjeví komplikace, projekt by mohl být hotový v roce 2022.

Městská hromadná doprava ve Zlíně a Otrokovicích zdarma? Je to příliš drahé, školáci ale zaplatí od září výrazně méně

MHD se ve Zlíně a Otrokovicích

Juniorpas bude stát na jeden školní rok pro všechna pásma 330 korun. Netýká se to ale středoškoláků.

Terminál by měl stát v prostoru současného autobusového nádraží, kde vniknou tři nové objekty, výpravní budova vlakového nádraží s parkovištěm, budova autobusového nádraží a komerční objekt.

Počítá se například se zelení na střeše, akumulačními nádržemi na zachytávání dešťové vody či zádržnými systémy v kanalizaci. Na výpravní budově by mělo být parkoviště čítající pět pater. Náklady na výstavbu terminálu se již dříve odhadovaly na 800 až 900 milionů korun.

Výjezd z areálu terminálu z ulice Trávník na křižovatku ulic Vodní a Bartošova bude řešen kruhovým objezdem, urychlí se tím výjezd autobusů. Výjezd z bývalého baťovského průmyslového areálu se přiblíží více k nádraží, dopravu bude řídit semafor, vznikne i přechod pro chodce.

"Vzhledem k počtu účastníků se jedná o nesmírně komplikovaný projekt. Město Zlín muselo sladit své představy s vlastníkem autobusového nádraží - společností Bent holding, s majitelem výpravní budovy, což jsou České dráhy i se Správou železniční a dopravní cesty, Zlínským krajem i společností CREAM, která zase vlastní řadu navazujících ploch v bývalém areálu Svitu. Naštěstí jsme našli společnou řeč a výstavbě již nic nebrání," uvedl zlínský primátor Miroslav Adámek, který kandiduje za STAN.

Jednání koordinovalo Sdružení pro rozvoj dopravní infrastruktury na Moravě.

Související