Máme většinu, hlásí zlínská koalice ANO, Starostů a Soukromníků. Kde se vzal jeden hlas, politici neřekli

Vznikající koalice STAN, ANO a Soukromníků na zlínském magistrátu má zatím potřebných 21 hlasů.

Dnes bez dalších podrobností lídr ANO Roman Kaňovský potvrdil dosažení hlasovací většiny.

ANO a STAN už dřív oznámily, že vytvoří s Rozhýbejme Zlín koalici s těsnou většinou. Ve hře bylo kvůli větší stabilitě i přijetí dalšího subjektu.

Ředitel zlínského divadla Michálek, trojka na kandidátce STAN, však odmítl koalici kvůli Valentovi podpořit. Adámek poté uvedl, že problém s chybějícím hlasem vyřeší a koalice ANO, STAN a Rozhýbejme Zlín pokračuje. ANO a STAN vedly město v posledních čtyřech letech.

Na dnešním jednání Starostové ANO svých devět mandátů deklarovali, Kaňovský ani zástupci STAN však nechtěli upřesnit, jakým způsobem.

Koalice ve Zlíně už přišla o první hlas i většinu. Ředitel divadla Michálek nechce vést město s Valentou

02649472.jpeg

Překvapení z rychlého vytvoření koalice neskrývají ani další politici z ODS, Piráti i lidovci.

"Potvrzuji, že máme řešení na devět hlasů," řekl dnes ČTK Adámek. Jednání pokračují. "Nadále také vyzýváme ke spolupráci případný čtvrtý subjekt," řekl ČTK Kaňovský. ANO a STAN budou ve středu jednat s hnutím Zlín 21, které skončilo třetí, i s ODS, Piráty a lidovci.

 ANO a STAN mají po devíti mandátech, Rozhýbejme Zlín, které tvoří Soukromníci, Svobodní a Nezávislí, má tři mandáty, Zlín 21 jich má sedm, lidovci pět. Po třech mandátech mají ODS i Piráti. SPD bude mít dva zastupitele.

ANO a STAN se hned po volbách domluvily na spolupráci, zejména ANO chtělo do koalice hnutí Zlín 21, které však trojčlennou koalici v této podobě odmítlo a preferovalo koalici s ANO, lidovci, Piráty a ODS.

Později se mluvilo ještě o možné široké koalici, v níž by bylo ANO, STAN, Zlín 21, lidovci, Piráti i ODS. Ani tuto variantu však ANO a STAN nepřijaly.

 Minulý čtvrtek byla pro mnohé překvapivě avizována koalice ANO, STAN a Rozhýbejme Zlín, tentýž den však zveřejnil Michálek prohlášení, kde odmítl spolupráci s Valentou. Lidovci, Piráti a ODS, kteří vytvořili trojblok, i Zlín 21 poté uvedli, že do koalice nepůjdou.

 

autor: Miroslav Urubek | zdroj: ČTK
Spustit audio