Vladislava Vaculku a jeho ženu Idu dalo dohromady umění. Tomu se oba i celý život věnovali. Vladislav hlavně maloval, Ida spíše sochařila

Manželé Vaculkovi byli umělci, kteří se inspirovali tradicemi Slovácka. Poslechněte si jejich životní příběh.

Oba pocházeli ze Slovácka a často se ve svém umění inspirovali právě tamějšími krásnými barvami, přírodou, lidmi. Moderním stylem dokázali Vladislav a Ida Vaculkovi přetvořit starověkou vzdělanost, slovácké tradice i lidskou kulturu a společnost celkově.

Poznali se na výstavě obrazů tehdy začínajícího mladého umělce Vladislava ve Slováckém muzeu a Ida ho prý zaujala tím, že jako jediná z přítomných se nezajímala o něj jako o chlapa, ale o jeho obrazy. On jí pak prý šel doprovodit domů a postupně se mezi nimi zrodila láska vedoucí až k manželství.

Vladislavu Vaculkovi však nebylo dopřáno tolik času, kolik by si asi přál. V 70. letech mu komunisté zcela zakázali vystavovat jeho obrazy, což ho dohnalo až k infarktu. Paní Vaculková ale i tak dále tvořila a v pro ni nelehké době dávala dohromady třeba i radostná díla pro děti do školek. Svého manžela přežila o zhruba čtvrtstoletí.

Poslechněte si životní příběh manželů Vladislava a Idy Vaculkových. S historičkou umění Galerie Slováckého muzea v Uherském Hradišti Miladou Frolcovou si o manželech Vaculkových povídala Petra Kopásková. 

autoři: Petra Kopásková , David Jabůrek
Spustit audio

Související