Víno, bez kterého není kněžský život možný. Arcibiskup Graubner žehnal v Kroměříži mešní víno

Tradice výroby mešního vína sahá v Kroměříži do roku 1345, kdy tuto výsadu zdejším sklepům udělil tehdejší moravský markrabě, pozdější český král a římský císař Karel IV

Sedmdesát tisíc litrů vína vyrobily na podzim Arcibiskupské sklepy v Kroměříž.

Většina nese etiketu „mešní víno."  Dnes jim požehnal olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Až tři sta let staré sklepy a speciální odrůdy. Polešovice jsou unikátní vinařskou metropolí

Hrozny na vinicích v Polešovicích

Polešovice na Uherskohradišťsku byly svou polohou předurčeny k hospodaření a vinohradnictví.

Zhruba desetina produkce z nové úrody půjde do kostelů k liturgickým účelům, uvedl sklepmistr Milan Paleta.

Podle něj se musí dodržet předepsaný postup. "Mešní víno je svým způsobem přírodní víno. Musí se samozřejmě pěstovat co nejšetrněji s ohledem k přírodě. Samotná výroba musí probíhat v dřevěných sudech, nesmí se používat žádné stabilizační ani žádné jiné chemické přídavky, tak jak je to u komerčních vín. Na výrobu vín dohlíží liturgický dozor, kněz, který vína schvaluje," uvedl Paleta.

Kněží při mši spotřebují jen malé množství vína, bez něj ale podle Graubnera kněžský život není možný.

Olomoucké arcibiskupství je stoprocentním vlastníkem společnosti Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž

Většina vína směřuje na tuzemský trh, zákazníky má však i na Slovensku, v Polsku a dokonce v Japonsku.

Vinné sklepy založil v Kroměříži v roce 1266 olomoucký biskup Bruno ze Schauenburku. Za Karla IV. byly rozšířeny a získaly privilegium vyrábět mešní víno. Sklepy jsou 6,5 metru pod zemí na 1000 metrech čtverečních. Panuje zde stálá teplota od devíti do 11 stupňů Celsia a stěny pokrývá ušlechtilá plíseň.

Arcibiskupské sklepy v Kroměříži
Arcibiskupské sklepy Kroměříž
Arcibiskupské sklepy v Kroměříži
Arcibiskupské sklepy v Kroměříži
autor: pes

Související