Boom i svátek vinařů. Miliony láhví Svatomartinského vína míří na trh, je to už pojem

Mladá vína jsou lehká, svěží a s nižším obsahem alkoholu.

Zdeněk Habrovanský ze Šlechtitelské stanice vinařské v Polešovicích říká, že představení nových, mladých vín je svátkem vinařů, oceněním celoroční práce. „Vinař nikdy neví, jak to dopadne a těší se na nová vína,“ říká Habrovanský.

Podle něj jsou mladá vína trochu rychlokvašky, které nemají čas dozrát. „Je to už ale pojem, mladá vína jsou u nás preferovány,“ říká Habrovanský.

Letošní mladá vína jsou podle něj svěží, podepsala se na nich vysoká cukernatost.  „Takovou nepamatuju. Kvalita i sklizeň letos byly velmi kvalitní. Ale na to, jaká budou letošní vína, se ptejte tak v lednu,“ dodává Habrovanský.

Ve šlechtitelské stanici v Polešovicích uvedou také novinku na letošním trhu mladých vín a to víno odrůdy Sevar. „Bude se předvádět také v Uherském Hradišti,“ dodal Habrovanský.

Hlavní sommeliér Národního vinařského centra Marek Babisz považuje letošní svatomartinská vína odrůd Müller Thurgau, Muškát moravský a Veltlínské červené rané za kvalitní. "Byla příjemně ovocná, s tóny po broskvích, banánech, s decentní kyselinkou. Vína působí vyzráleji, s mnohdy medovým podtónem oproti minulým ročníkům. Růžová vína byla nádherně ovocná, s tóny po třešních a švestkách. Červená vína měla intenzivní barvu, jemnou tříslovinu a mladou svěžest," uvedl Babisz.

Na trh letos zamíří přes 2,2 milionu lahví svatomartinských vín. Z přihlášených 450 vzorků bylo známkou Svatomartinské ohodnoceno 387 vín od 110 vinařů a vinařských firem, což je o osm svatomartinských vín více než loni.

Slavnosti v Uherském Hradišti:

Svatý Martin letos podvanácté požehná na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti mladým vínům. Na bílém koni a v doprovodu chasy v krojích dorazí a láhev nového svatomartinského vína tam otevře v neděli 11. listopadu. O slavnostní atmosféru se svými vystoupeními postarají také Národopisný soubor Gymnázia Uherské Hradiště a Mužský sbor Kudlovice.

Kulturní program začne na náměstí v 10:45. Jeho součástí bude i scénka připomínající starodávnou legendu o plášti, o který se Martin jako římský voják podělil se žebrákem. Od 11:30 budou moci návštěvníci ve velkokapacitním stanu za doprovodu cimbálovky Kunovjané degustovat svatomartinská vína ze 17 vinařství z vinařské oblasti Slovácko.

Spustit audio

Související