Máte doma svatomartinské víno? Poradíme vám, jak ho skladovat

Svatomartinská vína připravená v Uherském Hradišti
Svatomartinská vína připravená v Uherském Hradišti

Vinař Lubomír Tichý radí, jak správně skladovat víno.

Svatomartinská vína jsou určena ke spotřebě, nearchivují se. Podle vinaře Lubomíta Tichého by měla být uložena na chladném místě. "Ve sklepě nebo vinotéce," vysvětluje vinař.

Teplota v místnosti nebo ve sklepě by měla být stálá, vínům velké skoky v teplotách nesvědčí.

Podle Tichého by se měla mladá vína spotřebovat do konce roku, maximálně pak do jara. Mladá vína se totiž nehodí k dlouhému skladování.

"Abyste si však mohli vychutnat přirozenou svěžest mladého vína, měli byste jej spotřebovat nejpozději do jara, poté víno může ztratit svoji výjimečnou chuť i svěžest," radí i Vinařský fond.

Pokud mají svatomartinská vína šroubovací vršek, tak mohou zůstat stát, nehrozí totiž jako u těch s korkovým uzávěrem vysychání.

U vín s korkovým závěrem je láhev při skladování lepší pokládat. Korek je tak ponořený, a nevysychá. Stále vlhký korek zajistí, že je maximálně zabráněno přístupu kyslíku, který by byl příčinou oxidace vína.

Jaká je charakteristika mladých vín:

Jsou lehká. Víno není tak plné, červené má méně tříslovin, ani alkoholu není mnoho, kolem 12 procent.

Jsou svěží. Mají výraznější kyseliny, mohou být i lehounce perlivá, to vše dává pocit svěžesti.

Jsou ovocitá. Takovým výrazem označují vinaři víno, které má vůni a chuť po ovoci. 

Jsou pitelná. Dobře se hodí k jídlu.