Na Svatého Martínka bude pěkná peřinka. Víkend bude ve znamení vína, husích slavností a slavností

9. listopad 2018

Víkend znovu nabízí spoustu zajímavých akcí.

Pátek, 9. listopadu 2018

Svatomartinská muzejní noc se koná 9. listopadu od 16:00 do 21:00 hodin v Parku Rochus v Uherském Hradišti. Prohlídka skanzenu v netradičním čase nabídne košt mladých vín z Vinařství Medek, nebudou chybět husí speciality, k poslechu zahraje hudecká muzika. Pro děti budeme promítat pohádky z historické promítačky, u petrolejové lampy si poslechneme autorská čtení Pavla Popelky doplněné o gajdování.

V pátek 9. listopadu se bude v Hvězdárně Uherský Brod besedovat na téma Budoucnost americké pilotované kosmonautiky. Začátek je v 19:00.

Klubu Mír Uherské Hradiště bude v pátek od 20:30 koncertovat kapela Mňága a Žďorp. Zahraje známé hity i nové kousky.

Do Valašského Meziříčí míří jedna z předních českých hudebních skupin J.A.R. V rámci letošní podzimní části turné Eskalace dobra zahraje také ve velkém sále Kulturního zařízení. Fanoušci si do kalendáře mohou zapsat datum 9. listopadu. Start koncertu je ve 20 hodin.

Na pokračování podzimních koncertů v Klášterní kapli v Napajedlích naváže hudební osvěžení v podobě mladé bratislavské kapely Tolstoys, která hraje vyzrále znějící dreampop s prvky elektroniky i akustické hudby. Začátek vystoupení je ve 20 hodin.

Sobota, 10. listopadu 2018

V meziříčském M-klubu pokračuje cyklus Nová divadla v M-klubu. V sobotu 10. listopadu se představí ostravské Divadlo Stará aréna s hrou Prezydent Krokadýlů. Představení volně vychází ze stejnojmenného kultovního románu Warrena Millera o drsném dětství v Newyorském Harlemu a bídě jeho obyvatel, kterou mistrně přeložil do českého slangu Josef Škvorecký. Začátek představení je v 19 hodin.

Zelenáčova šopa, Zlín - o program se postará Funny Fellows, špičková slovenská kapela hrající s notnou dávkou humoru hudbu 30. let ve stylu swingu až jazzrocku. Excelentní muzikanti během své činnosti hráli na významných evropských festivalech, reprezentují Slovenskou republiku na prestižních akcích jejich velvyslanectví po celém světě a jsou hudební ozdobou jakékoliv akce. Vystoupí 10. listopadu.

V sobotu 10. listopadu se uskuteční v Archeoskanzenu Modrá u Uherského Hradiště křest publikací Chřiby – pověsti z hor i podhůří, a 2. čísla vlastivědného sborníku Krajem Veligradu. Bohatý program začne v 13:00. 

Muzeum J. A. Komenského Uherský Brod zve v sobotu od 15:00 na přednášku Štefánik – hvězdář, voják a diplomat. Pořádaná je k 100. výročí vzniku Československa.

Neděle, 11. listopadu 2018

Svatomartinské slavnosti na zlínském zámku připomenou oblíbeného světce hned několika akcemi. V neděli 11. listopadu bude odpoledne nejdříve patřit dětem a jejich karnevalu. Večer pak pro dospělé zahraje komorní soubor CONCERTINO. Nebude chybět ani gastronomický zážitek v podobě svatomartinské husy a vína. 

Svatomartinské hody ve Zlíně se chystají na neděli 11. listopadu od 10:00 do 22:00 na náměstí Míru. Pro milovníky vína bude po celý den připravena ochutnávka 50 vzorků svatomartinských vín od 15 vinařství.

Svatomartinský trh ve Vizovicích bude možné navštívit v neděli 11. listopadu. Letošní 8. ročník se uskuteční netradičně od 8:30 do 12:00. Pro návštěvníky budou připraveny frgály, domácí uzeniny, čokoláda, med a další produkty. Po dobu konání bude atmosféru dolaďovat hudební doprovod, který zpříjemní celé dopoledne. Tento rok přijala pozvání cimbálová muzika Denica.

Tradiční obřad Žehnání svatomartinského vína je připraven na neděli 11. listopadu na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti. V 11 hodin předá svatý Martin na bílém koni nové víno do povolaných rukou v doprovodu římských vojáků a krojované chasy. Až do pozdního odpoledne se pak bude mladé víno ochutnávat.

Svatomartinské hodování v Kroměříži bude možné navštívit v neděli na Hanáckém náměstí. Program začne v 11:00 a potrvá do 18:00. V jeho rámci proběhne i tradiční Svatomartinský jarmark, se slavnostním otevření první lahve "mladého" svatomartinského vína“.  V 18 hodin pak proběhne průvod sv. Martina. 

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka