VIDEO: David Deyl si pro vysněnou nahrávku vybral Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu a SOČR

Pusťte videoklip s písní Somewhere In My Memory v provedení Davida Deyla, Dětského pěveckého sboru Českého rozhlasu a Symfonického orchestru Českého rozhlasu.

Mezi vánočními hity letos přibyla i jedna zajímavá novinka. Zpěvák David Deyl nahrál spolu se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu a Dětským pěveckým sborem Českého rozhlasu známou píseň Somewhere In My Memory z oblíbeného vánočního filmu Sám doma II. V pátek 13. prosince se k nahrávce v kostele svatých Cyrila a Metoděje v pražském Karlíně dotáčel videoklip.

Některé filmy již neoddělitelně patří k Vánocům. Vedle legendární pohádky Tři oříšky pro Popelku nebo Mrazík patří mezi světové vánoční filmové hity také americký film Sám doma II. Jeho ústřední píseň Somewhere In My Memory právě v rozhlasovém studiu natočil oblíbený zpěvák David Deyl a ke spolupráci si vybral Symfonický orchestr Českého rozhlasu a Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu.

Natáčení vánoční písničky Davida Deyla s rozhlasovým orchestrem SOČR a Dětským pěveckým sborem ve studiu

Nahrávka je originální mimo jiné i tím, že píseň Somewhere In My Memory dosud nebyla natočena ve spojení sólového zpěváka, dětského sboru a velkého symfonického orchestru. Píseň byla nahrána v originálním textu. Ostatně její autor, americký skladatel John Williams, k překladům nedává autorská práva. Na jejím vánočním poselství to ale nic nemění. Jak v rozhovoru sdělil sám David Deyl: „Podstatné jsou emoce, které tato píseň přenáší.“ Ostatně právě touto písní chce oslovit všechny generace, které mají film Sám doma rádi a píseň Somewhere In My Memory si jednoznačně spojují právě s Vánocemi.

Za výběrem jsou ale i další osobní důvody Davida Deyla. Jak prozradil, tato píseň ho provázela od dětství a vždy byl jeho sen ji zazpívat nebo zahrát. Od dětství ho provází i samotný film, Sám doma. Přiznává ale, že je perfekcionista a na výběr spoluúčinkujících klade vysoké nároky: „Když jsem slyšel, jak zpívá Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu pod vedením Věry Hrdinkové, přál jsem si něco společného vymyslet.“ Dne 27. listopadu tohoto roku se sen stal skutečností. Nahrávalo se pouhé dvě hodiny ve Studiu 1 Českého rozhlasu. Pomoc s výslovností zajistil rodilý mluvčí a výhodou samozřejmě bylo, že děti píseň i samotný film velmi dobře znaly. SOČR pak již podtrhl celkovou kvalitu nahrávky.

Poslední krok celého projektu proběhl v pátek 13. prosince v kostele svatých Cyrila a Metoděje v pražském Karlíně. V krásných interiérech kostela se k rozhlasové nahrávce dotáčel videoklip. Jakkoliv bylo filmování v lehkých koncertních šatech v prosincovém počasí pro děti zkouškou profesionálního přístupu, spolu s Davidem Deylem si všichni pracovní atmosféru užívali.

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.