Věřící na Uherskohradišťsku vyrazili na 500 kilometrů dlouhou pouť z Velehradu do Tetína

9. červen 2021

Ve Velehradě na Uherskohradišťsku 9. června 2021 začala pouť k 1100. výročí smrti sv. Ludmily.  Na úvodní část téměř pětisetkilometrové trasy se vydala téměř čtyřicítka poutníků.

Poutníci vyšli z Velehradu na Uherskohradišťsku na první etapu pouti do Tetína na Berounsku. Pouť k uctění památky svaté Ludmily je dlouhá asi 480 kilometrů, je rozdělená na tři části. Závěr pouti je 18. září na Národní svatoludmilské pouti v Tetíně. Od umučení svaté Ludmily na Tetíně letos uplyne 1100 let.

"Poslední dva roky jsme chodili po cyrilometodějských stezkách s cílem na Velehradě. Na letošní rok vyšlo výročí svaté Ludmily a přišel nápad, že by bylo hezké uctít svatou Ludmilu a vyrazit z Velehradu," řekl organizátor pouti a propagátor pěšího poutnictví Petr Hirsch.

První etapa se původně měla uskutečnit již v dubnu, kvůli pandemii koronaviru byla přesunuta na květen a nakonec na červen. Dnes zahájená první část pouti potrvá pět dnů, cílem je Tišnov a poutníci urazí asi 130 kilometrů. "Dále se mohou poutníci přidat na druhou etapu, která bude v červenci od 10. do 17., zhruba 200 kilometrů na trase z Tišnova přes Havlíčkův Brod do Sázavy. Finále nás čeká v září, kdy se bude putovat ze Sázavy, do Staré Boleslavi na Tetín, od 12. do 18. září," uvedl Hirsch.

Podle předběžných informací se plánuje do některé etapy zapojit asi 60 poutníků. "Mohou se však zapojit jen na jeden či více dní. Mohou s námi jít i jen několik hodin, není podmínka, že musí ujít celou trasu," uvedl Hirsch, který odhaduje, že celou trasu absolvuje asi desítka lidí. Asi dvě třetiny poutníků, kteří se dnes sešli na Velehradě, jsou podle Hirsche nováčci. Přijeli z Plzeňska, Prahy, jižních i východních Čech i z jihu Moravy. Skupina je také věkově pestrá, poutníkům je zhruba od 30 do více než 70 let.

Výhodou nynější pouti je podle Hirsche to, že je k dispozici doprovodné vozidlo. "Poutníci tak mohou jít nalehko, nemusí všechno tahat na zádech. Běžně si poutníci nosí vše, ale nyní je dobré, že se pouti mohou zúčastnit i lidé, kteří by za normálních okolností nemohli, nebo by si třeba netroufli," uvedl Hirsch.

autoři: Michal Sladký , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související