Vepřové na pivě

Josef Veselý si na tradiční suroviny potrpí. Některé tradice už ale současným chutím nelahodí, jak zjistil při pokusu na své rodině. Naštěstí ji mohl uchlácholit vepřovým na pivě.

I k vepřovému na pivu se váže historka: Zavítal jsem jednou do hájemství staročeské kuchyně s dobrým úmyslem překvapit svoji rodinu. Podařilo se mi to beze zbytku, bohužel v negativním ohledu. neboť moje báječná pivní polévka, obohacená podle receptu pana Rodovského z Hustířan, neprošla; její chuť, zahrnující i strouhaný perník, byla již natolik vzdálena naší zkušenosti, že byla nepřijatelná. A tak jsem si na ní dal záležet. Nicméně jsem si reputaci napravit s vepřovým na pivě.

Budete potřebovat:

vepřové plecko
olej
cibule
světlé pivo
strouhaný chléb
trochu citrónové kůry
kmín
sůl, pepř

Postup:

1. Cibuli nadrobno nakrájíme a zpěníme na oleji.

2. Přidáme nakrájené maso, kmín, sůl a pepř.

3. Osmahneme a dusíme doměkka.

4. Přidáme trochu citrónové kůry, strouhaný chléb a podlijeme světlým pivem.

5. Povaříme a pak šťávu zcedíme (případně zjemníme trochou smetany).

6. Podáváme s těstovinami, nebo karlovarským knedlíkem.

autor: Josef Veselý