Višňové řezy s likérem

O tom, že višňové řezy chutnají skvěle, se přesvědčíte, až je připravíte.

Na těsto si připravte:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 500 g cukru krupice
  • 500 g tuku na pečení
  • 8 vajec
  • 250 ml vaječného likéru
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 g hořké sekané čokolády
  • 700 g višňového kompotu
  • špetku soli

Na polevu budete potřebovat:

  • 200 g ušlehané smetany
  • 200 g zakysané smetany
  • 2 vanilkové cukry
  • 50 ml vaječného likéru
  • nastrouhanou čokoládu

Postup:

  1. V míse vyšleháme tuk, cukr a sůl do pěny, postupně zašleháme celá vejce a vaječný likér.
  2. Přisypeme mouku s kypřícím práškem a nakonec vmícháme hořkou čokoládu.
  3. Vše nalijeme do hlubokého pekáče, poklademe okapanými višněmi z kompotu a pečeme na 180 stupňů asi 50 minut.
  4. Po vychladnutí potřeme korpus polevou – šlehačku smícháme se zakysanou smetanou a cukrem, bílou vrstvu pocákáme vaječným likérem a zdobíme nastrouhanou čokoládou.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.