Ve Zlíně menší, ve Vsetíně větší. Jízdní řády městské dopravy čekají o letních prázdninách změny

27. červen 2019 08:10

Letos vyjedou trolejbusy a autobusy ve Zlíně a v Otrokovicích podle nových jízdních řádů poprvé už v sobotu 29. června. Ve Vsetíně změny začnou platit 3. července a potrvají do poloviny prosince.

Termín počátku platnosti nových jízdních řádů MHD pro další rok připadá letos ve Zlíně na sobotu 29. června. Ve Vsetíně o několik dní později. V krajském městě změny nejsou nijak zásadní, přesto by si měli cestující zkontrolovat odjezdy svých spojů a seznámit se s případnými odchylkami. Nové jízdní řády jsou již zveřejněny na internetu.

„V porovnání se současným jízdním řádem k žádným zásadním změnám nedochází. V odjezdech spojů nastanou jen drobnější změny. Reagujeme na výsledky našich průzkumů i na některé připomínky cestujících. Linkové vedení zůstává stejné,“ řekl vedoucí dopravního úseku DSZO Pavel Nosálek. Na linkách 55 a 70 budou platit nadále výlukové jízdní řády, které byly vytvořeny v souvislosti s uzavřením nadjezdu mezi centrem města a čtvrtí Bahňák a stanovením objízdné trasy kolem Štěrkoviště. Zásadními změnami prošla zlínská MHD už od začátku června.

MHD ve Zlíně od soboty v novém. Zorientovat se ve změnách cestujícím pomohou na zastávkách asistenti

Nové trolejbusy s bateriovým pohonem ve Zlíně

Po dvouměsíčním odkladu od soboty DSZO spouští změny v organizaci městské dopravy ve Štípě, Kostelci a Velíkové. Změny čekají i obyvatele Vršavy.

Ve Vsetíně je situace komplikovanější. Důvodem je stavba okružní křižovatky v ulici Generála Klapálka, která ovlivní dopravu v centru města i okrajových částech. „Dotkne se i městské hromadné dopravy i příměstské dopravy,“ sdělila mluvčí vsetínské radnice Jana Raszková.

Ve středu 3. července začne platit na linkách MHD výlukový jízdní řád, který bude trvat nejméně do 14. prosince, kdy by měly začít platit nové jízdní řády. Změny se dotknou tří tras. "Na lince číslo 5 autobusy nyní jezdí ve směru Rokytnice - Dolní náměstí - autobusové nádraží - Ohrada - Jasenice a zpět. Během výluky ale bude v obou směrech vypuštěna Ohrada," uvedl vrchní mistr vsetínské provozovny ČSAD Vsetín Zdeněk Čablík. ČSAD Vsetín ve městě provozuje MHD.

Linka číslo 7 bude nově okružní. "Autobusy začnou na Ohradě, kde obslouží zastávky u sportovního stadionu a u restaurace Na Nové, a vydají se pak dále přes obchvat města na Dolní náměstí, nádraží a zpět na Ohradu," uvedl Čablík. Linka číslo 12, na které jezdí autobusy ve směru Rokytnice - obchvat - Ohrada - Jasenice, pojedou od 3. července na trase Ohrada - obchvat - Rokytnice - Jasenice.

Současná křižovatka v ulici Generála Klapálka bude přebudována na okružní křižovatku se třemi větvemi, součástí akce bude i odvodnění silnice. Investice si vyžádá 17,2 milionu korun včetně DPH, město dá 8,1 milionu korun. Ředitelství silnic Zlínského kraje bude stavět silnici, město bude dělat chodníky či veřejné osvětlení. Práce mají začít počátkem července.

autor: Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související