Ve Vizovicích filmaři natáčí pro Paměť národa příběhy pamětníků

30. srpen 2022 13:58

Už čtyři roky natáčí nezisková organizace Post Bellum příběhy pamětníků ve Zlínském kraji. Tento týden si tým dokumentaristů natáčecí studio postavil ve Vizovicích.

Čtěte také

Malá místnost v prostorách vizovického kulturního domu se v těchto dnech změnila na natáčecí studio. Tým dokumentaristů z neziskové organizace Post Bellum tam natáčí příběhy místních pamětníků. Svůj životní příběh přišla vyprávět i paní Jarmila Rychlíková.

Příběhy pamětníků nabízí ve spolupráci s organizací Post Bellum od roku 2013 i Český rozhlas v pořadu Příběhy 20. stoletíJejich archiv najdete ZDE i na podcastových aplikacích mujRozhlas, Spotify a dalších.

Paměť národa je databáze vzpomínek pamětníků, kteří zažili na vlastní kůži totalitní režimy. Sbírka obsahuje audio a video nahrávky, životopisy, fotografie a dokumenty. Nabízí příspěvky 7282 pamětníků, víc jak milion fotografií a téměř 50 tisíc klipů (údaj z 7/2022). Zachycují převážně vzpomínky na holocaust, bitvy a domácí odboj 2. světové války, komunistické politické procesy, okupaci 1968 nebo například normalizaci.
Instituty Paměti národa pak nabízejí expozice, které zachycené autentické zážitky v moderní formě představují.

autoři: Tereza Cedidlová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související