20. listopadu 1944 dopadlo na Zlín více než dvě stě pum, zasáhly tovární areál i obytné čtvrti

19. listopad 2021

20. listopadu to je 77 let od náletu na Zlín. Byl krátký, trval jen pár minut, přesto napáchal velké škody. Přinášíme vzpomínky pamětnice.

Pumový nálet na Zlín v roce 1944 zasáhl tovární areál i obytné domy například na Letné. Při náletu zemřelo 24 osob a 90 jich bylo zraněných.

Na to, jak vypadal Zlín za druhé světové války i po ní, vzpomíná v dokumentu sbírky vzpomínek Paměť národa učitelka a pamětnice bombardování Zlína Iva Ondráčková. „První bomba spadla blízko našeho domu a já jsem byla doma coby sedmileté dítě sama,“ vzpomíná paní Ondráčková na první bombardování v říjnu 1944. Listopadový nálet pak prožila ve sklepě.

Nejvíce při něm byly zasaženy sklady materiálu, z nichž jeden prohoříval ještě dlouhé měsíce po náletu.

Dnes se historici kloní k tomu, že nálet na Zlín byl omylem způsobeným špatnou navigací, kdy si piloti mohli myslet, že doletěli nad Ostravu. V dané době byl však nálet propagandisticky vykládán jako útok tzv. nepřátelských sil proti českému lidu a jeho pracovnímu úsilí.

Pokud si pamatujete významnou událost, nebo víte o někom ve svém okolí, můžete se obrátit na společnost Post Bellum, která Paměť národa zaštituje. Kontakty najdete na webu postbellum.cz. V záložce "pobočky" vyberte kraj, ze kterého pamětník je, a zavolejte na jakýkoli kontakt.

Pokud vás zajímá téma starého "Baťova" Zlína, všechny články na toto téma najdete ZDE.

autoři: Petra Kopásková , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.