O plánech atentátu na Heydricha vědělo 14 lidí, říká historik Ladislav Slámečka

15. červen 2023

Mezi hrdiny protinacistického odboje druhé světové války byli i rodáci Zlínského kraje Josef Bublík, Josef Valčík a Jan Hrubý. Připomeňte si jejich příběhy.

Říšský protektor Reinhard Heydrich zemřel 4. června 1942 na následky atentátu, který provedli příslušníci československé armády vycvičení a vyzbrojení ve Velké Británii Jozef Gabčík a Jan Kubiš. Tato akce byla největším činem protinacistického hnutí v Evropě.

Do pomoci parašutistům, kteří měli za úkol Heydricha zlikvidovat, se zapojily desítky statečných. Mezi hrdiny protinacistického odboje druhé světové války byli i rodáci Zlínského kraje. Josef Bublík, Josef Valčík a Jan Hrubý. A právě jejich silné životní příběhy si můžete připomenout se zlínským historikem Ladislavem Slámečkou. Ve studiu Českého rozhlasu Zlín si s ním povídala moderátorka Jarka Barboříková.

Ladislav Slámečka uvádí ale také čísla a fakta, která jsou spojená s atentátem a následnou mstou nacistů. Například to, že o plánu atentátu vědělo 14 osob a ačkoli je to dost vysoké číslo, dokázali tito lidé vše udržet v tajnosti. Nebo to, že v den Heydrichova pohřbu bylo z pražského nádraží posláno na smrt v prvním transportu 1000 českých Židů a další dva tisícové transporty následovaly. Připomněl také, že v souvislosti s heydrichiádou bylo zatčeno 3188 Čechů a z nich 1357 bylo odsouzeno k smrti.

Tato a další zajímavá fakta, příběhy a souvislosti se dozvíte v rozhovoru s historikem Ladislavem Slámečkou, který nabízíme v záznamu a který je doplněn například o rozhovor s neteří Josefa Valčíka.

Spustit audio

Související