Hrubý, Bublík a Valčík. Hrdinové z Kunovic, Bánova a Smoliny, kteří bojovali a umírali za naši svobodu

15. červen 2020 15:26

Josef Bublík a Jan Hrubý byli členové výsadku Bioscop

18. června 1942 zahynulo po atentátu na říšského protektora Reinhard Heydricha sedm parašutistů v kryptě chrámu svatého Cyrila a Metoděje v Praze.

Čtěte také

Mezi nimi byli i tři českoslovenští vojáci z našeho regionu – Jan Hrubý z Kunovic, Josef Bublík z Bánova a Josef Valčík ze Smoliny. O jejich osudu jsme si povídali s historičkou Miroslavou Polákovou z Uherského Brodu.

„Úkolem výsadku Silver A, jehož členem byl i Valčík, bylo obnovit radiové spojení s Londýnem, které bylo v říjnu 1941 přerušeno. Dalším úkolem tohoto výsadku bylo navázat spojení s ústředním vedením domácího odboje a znovu obnovit odbojovou činnost na území protektorátu, která po zásahu Heydricha byla z velké části zlomená,“ říká Poláková.

Identifikace mrtvých výsadkářů po těžké bitvě v kostele sv. Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici

„Josef Bublík a Jan Hrubý byli členy výsadku Bioscop, který se dostal na území protektorátu až 28. dubna 1942. Byli nasazeni do oblasti, kterou znali. A bylo to proto, že měli za úkol diverzní činnost. Měli likvidovat drážní spojení v oblasti směrem na Púchov, dále na Vlárský průsmyk a dalším jejich posláním byla likvidace elektrického vedení. To by ochromilo zbrojovku ve Vsetíně a sklárny ve Velkých Karlovicích,“ vysvětluje historička Poláková.

V kryptě chrámu svatých Cyrila a Metoděje v Praze po atentátu na Heydricha nezahynuli pouze tito tři stateční českoslovenští vojáci z našeho kraje, ale i další 4 parašutisté.

„Zahynuli tam: velitel československých výsadkářů Adolf Opálka, Jozef Gabčík, Jan Kubiš a Jaroslav Švarc. Ale je potřeba říci, že z těch sedmi byl jeden Slovák a z těch zbylých šesti byli tři ze Zlínského kraje a ti další tři byli také Moraváci. Takže dá se říci, že zátah v kryptě Cyrila a Metoděje byl záležitostí Moravy a Slovenska,“ dodává Miroslava Poláková.  

Na rozkaz gestapa museli pražští hasiči zaplavit kryptu kostela sv. Cyrila a Metoděje, ve které se skrývali výsadkáři po atentátu na Heydricha
Vůz Reinharda Heydricha po atentátu

                    

autor: Saskia Mišová
Spustit audio

Související