V Topolné na Uherskohradišťsku vznikne památník, který bude připomínat zbouraný rozhlasový vysílač

České radiokomunikace v létě 2022 odstřelily oba stožáry vysílače v Topolné. Teď je bude v obci připomínat památník.

Téměř tři sta metrů vysoké stožáry dlouhovlnného rozhlasového vysílače Topolná byly přes 70 let dominantou krajiny na Uherskohradišťsku. Když byly před 28. července  2022 odstřeleny, vyvolalo to bouřlivé reakce.

Čtěte také

Pro všechny obyvatele obce i širokého okolí bylo odstranění vysílače velkým šokem. Lidé ani zástupci obce totiž o odstřelu nevěděli, tuto informaci měli pouze majitelé sousedních pozemků. Obec Topolná navíc chtěla vysílač jako památku zachovat.

Nyní bude v Topolné stát památník, který ho bude připomínat. Vedení obce se podařilo získat část ze zbouraných obřích stožárů, kterou nechalo opískovat, pozinkovat a nastříkat.

Památník bude umístěný u štěrkového jezera nedaleko místa, kde stožáry stály, a bude doplněný o informační ceduli. Na ní bude shrnutá celá historie vysílače. Přesný termín ještě není určený, stát by se tak ale mělo ještě v letošním roce.

Trocha historie

Radiokomunikační středisko Topolná byl dlouhovlnný vysílač, který sloužil k rozhlasovému vysílání. Sestával ze dvou stožárů, které byly asi 270 metrů vysoké. V minulosti se jednalo o nejvýkonnější vysílač ve střední Evropě - vysílání z Topolné dosáhlo až do Číny, Indie, na Madagaskar či do Japonska. Jako poslední byl z tohoto vysílače šířen program stanice Český rozhlas Radiožurnál, jehož vysílání bylo ukončeno 31. 12. 2021 vteřinu před půlnocí.

Z důvodu vysokých nákladů na údržbu rozhodl vlastník vysílače – České radiokomunikace – o demolici stožárů. Ty byly řízeně odstřeleny 28. července 2022.

Čtěte také

Před stržením byly stožáry vysílače uváděny jako jedenáctá nejvyšší stavba v Česku. Vysílač sehrál významnou roli v československých dějinách. Po vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968 udrželi pracovníci rozhlasu z tehdejšího Gottwaldova svobodné vysílání po celých sedm dnů. Napojili se právě na vysílač v Topolné a protiokupační vysílání šířili do celého Československa i zahraničí.

Topolná, část vysílače na nově vzniklý památník
Spustit audio

Související