Konec dlouhovlnných vysílačů v Topolné. O odstřelu obec nevěděla, chtěla je zachovat jako památku

28. červenec 2022 12:27

České radiokomunikace 28. července 2022 odstřelily vysílače v Topolné. 

Uherskohradišťsko přišlo o jednu ze svých dominant. České radiokomunikace 28. července 2022 odstřelily oba vysílače v Topolné.

Čtěte také

Obec Topolná chtěla vysílače jako památku zachovat, o stržení podle nezávislého starosty obce Ladislava Botka nic nevěděla.  

Demolici stožárů podle mluvčí Anny Tůmové České radiokomunikace dlouhodobě připravovaly. "S úřady okolních obcí a starosty jsme jednali delší dobu. Takhle velká záležitost a demoliční práce tohoto charakteru se nedají udělat najednou. Už delší dobu to řešíme, potřebovali jsme veškerá povolení od příslušného stavebního úřadu, životního prostředí a dalších. Takže to není tak, že by to nevěděli," řekla Tůmová.

Čtěte také

Vysílače v Topolné vysoké 270 metrů přestaly po 69 letech vysílat na konci loňského roku. Dlouhovlnný vysílač v Topolné byl v provozu od roku 1952 a stavěl se původně pro pokrytí celého Československa. Do svého zbourání byl 11. nejvyšší stavbou České republiky.

Vysílač sehrál důležitou roli při několika historických krizových momentech, hlavně pak v srpnu 1968 při okupaci Československa. Cestovatel a spisovatel Miroslav Zikmund jeho prostřednictvím 25. srpna 1968 ze zlínského rozhlasového studia vyzval přátele v Sovětském svazu, aby apelovali na svou vládu a vedení strany a žádali ukončení okupace Československa.

Vysílač díky své konstrukci fungoval a vysílal, i když byl zaplavený během povodní v roce 1997.

Související