Na konci roku 2021 končí vysílání rozhlasu na středních a dlouhých vlnách. Kvůli tomu vypne i vysílač v Topolné na Uherskohradišťsku

30. prosinec 2021 12:04

Vysílač v Topolné, který byl důležitý v roce 1968 i za povodní, končí. O vysílání Českého rozhlasu ale posluchači nepřijdou.

Dlouhovlnný vysílač v Topolné je v provozu od roku 1952 a stavěl se původně pro pokrytí celého Československa. Topolná vyhovovala svou polohou, protože jde o přibližný střed bývalé společné republiky.

Čtěte také

Vysílač Topolná sehrál důležitou roli při několika krizových momentech, hlavně pak v srpnu 1968 při okupaci Československa. Československý rozhlas byl totiž jedním z hlavních cílů okupačních sil a centrální vysílání z Prahy vojáci umlčeli už dopoledne. Zanedlouho poté se ho ale podařilo obnovit díky pracovníkům tehdejšího gottwaldovského studia, kterým se podařilo navázat kontakt s vysílačem v Topolné a díky tomu i nadále vysílat v utajení do celé republiky. Vysílač díky své konstrukci fungoval a vysílal, i když byl zaplavený během povodní v roce 1997.

Díky vysílači v Topolné poslouchají lidé na dlouhých vlnách převážně vysílání Českého rozhlasu. O něj samozřejmě nepřijdou. Vysílání Českého rozhlasu Zlín zůstává beze změn, další stanice bude možno najít po přeladění na velmi krátké vlny, na modernějších digitálních rádiích DAB+, prostřednictvím televize, internetu nebo satelitu.

Pokud by si někdo nevěděl rady, informace najde na internetu na rozhlas.cz nebo může využít služby infolinky 800 200 121. Informace jsou také například na webových stránkách dobadabova.cz nebo vypinaniam.cz.

 

A jaká bude budoucnost vysílače Topolná? Ten je ve vlastnictví společnosti České radiokomunikace a jeho další využití zatím není určeno.

 

Spustit audio

Související