V Rymicích specialisté opravují slaměné střechy na historických stavbách. Na došky je potřeba speciálně vypěstované obilí

22. leden 2024 10:52

Specialisté na historické stavby začali v Rymicích na Kroměřížsku opravovat slaměné střechy v tamním skanzenu. Na slaměné došky je potřeba speciálně pěstované žito s vysokými stébly.

Čtěte také

Vysloužilé slaměné došky začali vyměňovat specialisté na historických stavbách v Rymicích na Kroměřížsku. Na chalupách tamního skanzenu je potřeba obnovit některé části poškozené počasím. Používají na to speciálně pěstované obilí historických odrůd.

Jak uvádí  architekt Vojtěch Kmošek, nejvhodnější je sláma žitná, protože ta má nejdelší slámu. „Ta výška samozřejmě  kolísá vždycky podle počasí a zároveň i podle toho, jak je to pole vyhnojené. My potřebujeme chudé pole a nezajímá nás zrní, ale čistě sláma. Jsou roky, kdy je dvoumetrová,“ doplňuje v rozhovoru a přidává informaci, že na došky na jednu chalupu je potřeba sláma z až jednoho hektaru pole.

V republice jsou asi jen tři firmy, které se obnově historických slaměných střech věnují. Další zajímavé informaci si poslechněte v reportáži redaktora Českého rozhlasu Zlín Romana Vernera.

Spustit audio

Související