Viktor Karlík si v Hostišové postavil dům ze slámy. Tyto domy staví dál – podílel se na vybudování dalších sedmdesáti

10. leden 2024 15:14

Viktor Karlík patří k velkým propagátorům a stavitelům slaměných domů v Česku. Nejprve si jeden vybudoval sám v Hostišové, staví ale dál, a pracuje i na inovaci technologií.

Dům ze slámy. Mnozí si možná vzpomenout na pohádku o třech prasátkách a v realitě jim to zní jako šílenost, cosi nepředstavitelného. Pro jiné je to ale moderní, útulný a ekologický styl bydlení. Jeden z průkopníků této zajímavé alternativy v Česku se jmenuje Viktor Karlík a pochází z Hostišové u Zlína, kde si sám takový příbytek postavil.

„Prvotně jsem se k tomuto tématu dostal na konferenci zdravé domy v Brně. Tam mě filozofie slaměných domů uhranula. Líbila se mi představa, že dům v podstatě vyroste na poli, že můžu použít hlínu z mého pozemku,” zmiňuje Karlík, jehož dům byl v tuzemsku teprve třetí svého druhu.

Nezůstal ale pouze u sebe, podílel se na vybudování zhruba sedmdesáti nových slaměných domů. Vyzdvihuje na nich ekologický rozměr, ale i příjemné klima, neboť sláma má skvělé tepelně-izolační vlastnosti. Aktuálně stále zdokonaluje technologie stavby těchto bydlišť, k nimž patří třeba speciální dřevoslaměné panely.

Poslechněte si příběh Viktora Karlíka, propagátora a stavitele slaměných domů.

Spustit audio

Související