V přírodním parku Záhlinické rybníky žije na 270 druhů ptáků. Navštívit jej můžete vlakem i na kole

Přírodní park Záhlinické rybníky na okraji Kroměříže se pyšní pestrou ukázkou fauny i flory. Vydat se do něj můžete v každém ročním období, a to takřka jakýmkoli způsobem. Příjemný výlet si navíc můžete snadno prodloužit do nedaleké Květné zahrady a kroměřížského zámku. 

Ač moc rovin ve Zlínském kraji nenajdeme, minimálně ta mezi Kroměříží a Záhlinicemi jednoznačně stojí za návštěvu. Záhlinice bývaly samostatnou obcí s několika průmyslovými budovami i vlastním pivovarem, což jim sice vydrželo dodnes, avšak již patří pod město Hulín.  

Jejich krajině tvořené loukami, poli, lužními lesy a především soustavou rybníků to však na kráse rozhodně neubírá. Jde o jedinečný a celoevropsky uznávaný přírodní park pojmenovaný Záhlinické rybníky. Ten je významný třeba tím, že v něm dle ornitologů žije až zcela neuvěřitelných 270 druhů ptáků, a to jak celoročně uhnízděných, tak migrujících. 

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete na https://rozhl.as/TipyNaVyletZL.

Rybníky jsou navíc velmi staré a jejich počátky sahají až do 14. století. Mají tedy takřka takovou historii jako pověstné rybníky v jižních Čechách. O jejich vybudování se zasloužil mimo jiné Jan Skála z Doubravky, olomoucký biskup, jenž napsal vůbec první učebnici rybníkářství v českých zemích. 

Co se výletu jako takového týče, možností jak se dostat do Záhlinic je mnoho. Za krásného počasí určitě stojí za to vyrazit na kole, ale bez problémů se zde dostanete i vlakem, autem nebo třeba autobusem. Rybníky navíc můžete navštívit v jakémkoli ročním období a procházku či výjezd si prodloužit třeba do nedaleké Kroměříže k návštěvě Květné zahrady či Arcibiskupského zámku. Je to zhruba deset kilometrů. 

Trasa od vlakové či autobusové zastávky k rybníkům sice není nijak turisticky značená, ale vydáte-li se západně kolem hostince, popřípadě školky a fotbalového hřiště, rozhodně se neztratíte. Cesta vás povede mezi rybníky až k mostku přes říčku Rusavu a od ní již začíná naučná stezka Zámeček. Po ní projdete krásně do Kroměříže a od konce této stezky už můžete pokračovat na nádraží, nebo třeba k zámku. 

Lokace: Kroměřížsko 
Délka trasy: 10 km 
Náročnost: nenáročná

Spustit audio

Související