V Prakšicích mají první obří bateriové úložiště energie. Dokáže uživit 150 domácností

1. prosinec 2017
Zprávy ze Zlínska

Vybudování bateriového uložiště energií stálo dvacet milionů. Elektrickou energii, která bude v baterii akumulovaná, je možné využít při výpadcích distribuční sítě nebo při zvýšené poptávce po energii. Jde o první velkokapacitní zařízení v Česku.

V prosinci bude společnost Solar Global, která úložiště vybudovala, novou baterii testovat. Do ostrého provozu ji nasadí pravděpodobně v lednu.

Úložiště slouží pro uložení přebytků energie v síti z jakýchkoliv zdrojů, včetně obnovitelných. Bateriový systém bude ve větším množství akumulovat elektrickou energii například ze slunce.

Elektrickou energii z baterie lze podle ředitele výrobní firmy Zdeňka Třísky využít při zvýšené poptávce po energii nebo při výpadcích distribuční sítě. Výkon baterie dokáže půl dne uživit sto až sto padesát domácností, říká Tříska.

FRANTIŠEK SMOLKA, Solar Global, velkokapacitní bateriové úložiště energie

Podle ČTK na příští rok plánuje společnost u Ochozu na Prostějovsku výstavbu největšího bateriového úložiště ve střední a východní Evropě.

Disponovat bude baterií o kapacitě deset MWh. Bateriový systém s kapacitou jedné MWh dokončuje v Mydlovarech na Českobudějovicku také energetická společnost E.ON. Fungovat by měl začít v lednu. Podobně velké bateriové úložiště chystá i ČEZ. Příští rok ho začne stavět v Tušimicích na Chomutovsku, spustit ho chce na přelomu let 2018 a 2019.

Spustit audio