V kauze otravy řeky Bečvy je rozhodnuto. Ředitele společnosti Energoaqua Havelku soud zprostil obžaloby, firmě trest neuložil

23. říjen 2023

Vsetínský soud 23. října po deset měsíců trvajícím jednání rozhodl v případu otravy řeky Bečvy.

Čtěte také

Kauzu otravy řeky Bečvy, při které v září 2020 uhynulo na čtyřicet tun ryb, začal soud ve Vsetíně poprvé projednávat 30. ledna 2023. Obžalobě čelila společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku a její ředitel Oldřich Havelka. 

Státní zástupce navrhoval pro společnost Energoaqua pokutu 21 milionů korun, pro jejího ředitele podmínku a pokutu jeden milion korun. Havelka i zástupce firmy vinu odmítali. V závěrečné řeči oba zmínili pochybení úřadů, které podle nich nedokázaly zajistit důkazy bezprostředně po havárii. Kritizovali i posudek znalce z oboru vodního hospodářství Jiřího Klicpery, který označili za podjatý.

Rozsudek Okresní soud ve Vsetíně vynesl 23. října 2023. Podle něj otravu řeky Bečvy v září 2020 způsobila rožnovská Energoaqua, trest jí ale neuložil, protože nejde o trestný čin. Ředitel firmy Jiří Havelka podle soudu vinen není. 

Soudkyně Okresního soudu ve Vsetíně Ludmila Gerlová rozhodla, že právě rožnovská Energoaqua řeku Bečvu v září 2020 otrávila. Přímé důkazy pro to ale neexistují. Podle soudkyně to dokládají především znalecké posudky. Počínání společnosti Energoaqua by měla podle soudkyně jako přestupek řešit Česká inspekce životního prostředí.

U soudu měla obžaloba 100 stran, uskutečnilo se bezmála 30 jednacích dní, postupně vypovídaly desítky svědků a spis měl na konci jednání 7000 stran. 

Žalobce Jiří Sachr se proti zprošťujícímu rozsudku odvolal. Případ jedné z největších ekologických katastrof na východní Moravě tak nekončí.
 

Spustit audio

Související