Kauza Bečva – vývoj soudního jednání

15. březen 2023 12:00

Kauzu otravy řeky Bečvy, při které v září 2020 uhynulo na čtyřicet tun ryb, začal 30. ledna 2023 poprvé projednávat vsetínský soud. Obžalobě čelila společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku a její ředitel Oldřich Havelka. Rozsudek soud vynesl 23. října 2023.

Několik desítek tun ryb uhynulých v řece Bečvě otrávily kyanidy

Přehledný souhrn vývoje událostí a vyšetřování znečištění řeky Bečvy najdete na rozhl.as/Becva.

U soudu měla obžaloba 100 stran, postupně vypovídaly desítky svědků, spis měl na konci jednání 7000 stran. 

Soudní jednání sledujeme a aktuální informace z něj nabízíme v souhrnu (příspěvky jsou řazeny od nejnovějšího po nejstarší): 

2023

23. října ... Okresní soud ve Vsetíně rozhodl, že otravu řeky Bečvy v září 2020 mohla způsobit rožnovská Energoaqua, trest jí ale neuložil. Ředitel firmy Jiří Havelka podle soudu vinen není. Zamítl tak žalobu státního zástupce, který chtěl pro Havelku podmíněný trest a pro firmu 21 milionů pokuty. 

Žalobce Jiří Sachr oznámil, že se proti zprošťujícímu rozsudku v případě ředitele firmy Energoaqua odvolá. Proti usnesení týkajícímu se podniku podá stížnost. 

18. října ... U soudu zaznívají závěrečné návrhy. Státní zástupce Jiří Sachr trvá na tom, že jednoznačným viníkem havárie je společnost Energoaqua a navrhuje pokutu 21 milionů korun pro společnost a pro jejího ředitele podmínku a pokutu jeden milion korun.

Se závěrečnou řečí vystoupil i zástupce poškozených rybářů Stanislav Pernický, podle kterého bylo vyšetřování havárie vedeno tendenčně. Zkritizoval i objektivitu soudních znalců. Obhájce firmy Energoaqua Jiří Obluk ve své řeči poukazuje hlavně na to, že nebyly předloženy důkazy o vině obžalovaných, a to ani nepřímé.

Případ se po více než třech letech blíží k prvnímu rozsudku. 19. října zazněly závěrečné řeči obžalovaného ředitele společnosti Energoaqua Oldřicha Havelky a jejího zmocněnce Vladimíra Kurky. Oba odmítli, že by společnost způsobila otravu řeky Bečvy. Zároveň oba zmínili pochybení úřadů, které podle nich nedokázaly zajistit důkazy bezprostředně po havárii. Kritizovali i posudek znalce z oboru vodního hospodářství Jiřího Klicpery, který označili za podjatý.
Vynesení rozsudku je plánováno na pondělí 23. října.

20. září ... Vsetínský okresní soud skončil dokazování v případu otravy řeky Bečvy ze září 2020. Závěrečné návrhy by měly zaznít 18. a 19. října, na kdy soudkyně Ludmila Gerlová odročila hlavní líčení. Rozsudek by podle ní mohl soud vynést 23. října. 

Čtěte také

19. července ... Vypovídal soudní znalec z oboru vodního hospodářství Jiří Klicpera. Za viníka otravy řeky Bečvy v roce 2020 označil rožnovskou firmu Energoaqua 

8. června ... SOUHRN

Do června 2023 byli k soudu předvoláni zaměstnanci obžalované společnosti Energoaqua i zaměstnanci chemičky DEZA. Všichni odmítli podíl jejich firmy na otravě řeky Bečvy ze září 2020.

Dva pracovníci velína čistírny odpadních vod z firmy Energoaqua popřeli, že by firma do řeky vypustila závadnou odpadní vodu. Voda je podle nich řádně kontrolována a přítomnost kyanidů a šestimocného chromu byla podle pracovníků natolik nízká, že havárii způsobit nemohla. Vinu Energoaqui před soudem odmítl i vedoucí provozu čistírny odpadních vod. Podle něj není možné, že by byly odpadní vody do řeky vypuštěny bez měření. A podobně se v minulých měsících vyjádřili i další zaměstnanci firmy – například laborantky, strojník, technolog nebo ekolog.

U soudu vypovídali i zaměstnanci chemičky DEZA, v jejíž blízkosti se našly první mrtvé ryby. Bývalý zaměstnanec chemičky Ján Foltán, který byl na směně v noci před ekologickou havárií na Bečvě, potvrdil, že tu noc unikly ze zařízení firmy chemické látky. Podle něj ale šlo jen o sodu s vodou, nemyslí si, že by obsahovala nebezpečný fenol. A taky odmítl, že by se směs dostala do řeky. Totéž už dříve u soudu vypověděl mistr výroby z DEZY Miroslav Vala.

Zatím ve Vsetíně vypovídalo více než 40 svědků, celkově jich bude kolem dvou set a jednání potrvají až do prosince tohoto roku. Ještě v červnu 2023 budou u soudu vypovídat soudní znalci. Obhájce Energoaqui Jiří Obluk požaduje také výslech bývalého ministra životního prostředí Richarda Brabce i bývalého premiéra Andereje Babiše z hnutí ANO. Podle obhajoby totiž oba politici mluvili o vině rožnovské firmy ještě dříve, než byly známy oficiální výsledky vyšetřování. O předvolání Babiše a Brabce ale soud zatím nerozhodl.

30. ledna … Otravu řeky Bečvy začal řešit soud ve Vsetíně. Vypovídat mají desítky svědků a znalců. Jednání je naplánováno na celý rok 2023.

Spustit audio

Související