V jaké formě a kdy budou letos přijímačky na střední školy? Už je jasno

9. březen 2021 12:26

Už za měsíc měli jít žáci pátých, sedmých a devátých tříd k přijímacím zkouškám na střední školu nebo víceleté gymnázium. Kdy budou a jak budou probíhat? O tom rozhodovalo Ministerstvo školství i ředitelé jednotlivých škol.

Jednotné přijímací zkoušky na maturitní obory se letos kvůli epidemii covidu-19 posunou na pozdější termíny. Na čtyřletých oborech se budou konat 3. a 4. května a na víceletých gymnáziích 5. a 6. května.

Forma přijímacích zkoušek

Kvůli epidemii covidu-19 oznámil Plaga už loni na podzim, že jednotné přijímací zkoušky organizované Cermatem z češtiny a matematiky budou letos povinné jen na víceletých gymnáziích. Na čtyřletých oborech se konat nemusí. Ředitelé škol se mohli do konce ledna rozhodnout, zda místo zkoušek organizovaných Cermatem budou dělat jen vlastní školní přijímací zkoušky, případně budou moci přijmout uchazeče bez zkoušek, pokud jejich počet nepřesáhne počet nabízených míst.

Podobně jako loni se u jednotných přijímacích zkoušek letos prodlouží čas, a to u testu z češtiny z 60 na 70 minut a v matematice ze 70 na 85 minut. Na rozdíl od minulého roku, kdy měli uchazeči na složení zkoušky jediný pokus, letos zatím ministerstvo počítá s tím, že se budou konat obvyklé dva termíny.

Většina středních škol ve Zlínském kraji uspořádá jednotné příjímací zkoušky. Bez přijímacího řízení vezme studenty jen asi deset z více než šedesáti krajem zřizovaných škol. Jako důvod konání přijímací zkoušky uvádějí ředitelé převis zájmu o studium.

Formu přijímacího řízení by měli zveřejnit ředitelé středních škol 9. března na portálech svých škol. Podle opatření vlády měly totiž školy do 8. března možnost vybrat, zda budou mít přijímací zkoušky nebo budou studenty brát bez nich. Přikládáme vyjádření krajské radní pro školství Zuzany Fišerové z Pirátské strany, která uvedla informace ze středních škol v kraji.

 

Spustit audio

Související