V Beskydech na Pustevnách už v roce 1913 pořádali lyžařské kurzy, během války tu byla zprovozněna první sedačková lanovka v Evropě

17. prosinec 2020

Vsetínsko je nejhornatější částí Zlínského kraje a nabízí okolo tří desítek ski areálů. Velmi zajímavá je jejich historie.

Kopce Hostýnsko-vsetínské hornatiny, Javorníků a části Moravskoslezských Beskyd, které jsou v jeho katastru, sice nestoupají do závratných výšek, ale lyžařům vyhovují.

Je obecně známé, že lyže se do našich končin dostaly v 19. století, a nejdříve sloužily jako pracovní pomůcka pro snadnější a rychlejší pohyb po sněhu. Do té doby lidé znali jenom sněžnice. Netrvalo dlouho a z lyžování se stala nová sportovní a rekreační aktivita.

Čtěte také

V roce 1903 vznikl Svaz českých lyžařů a během deseti let v Beskydech na Pustevnách první školení instruktoři pořádali lyžařské kurzy. Koncem 20. let už se tam konaly první republikové přebory v běhu a skoku na lyžích a poprvé i ve sjezdu. Lyžařský sport se tam rozvíjel velice rychle a dařilo se mu i ve Velkých Karlovicích. Z Pusteven do Velkých Karlovic je to necelých třicet kilometrů. Vysvětlení jsem našla v publikaci Velké Karlovice. Píše se v ní, že Beskydy byly jediné české hory, které se během protektorátu nestaly součástí Sudet, díky tomu nebyla činnost lyžařských oddílů přerušená ani během druhé světové války a Velké Karlovice i Pustevny se brzy staly významnými lyžařskými a rekreačními středisky. Lyžovalo se taky na Soláni a mnoha dalších kopcích. První lyžařský vlek, podle informací v knize, byl vybudovaný na Třeštíku.

Pustevny si dopřály během války jednu raritu. V roce 1940 tam byla zprovozněna sedačková lanovka, v té době první v Evropě. V písemných dokumentech je uvedené, že výstavba téměř devítisetmetrového úseku trvala jenom tři měsíce, ale probíhala za mimořádně mrazivého počasí. Rtuť teploměru spadla k – 30° C. Od té doby byla lanovka několikrát modernizovaná a její trasa prodloužená o stovky metrů. A i když je dnes na území Moravskoslezského kraje, jako by patřila i do kraje zlínského. Končí totiž pár metrů od pomyslné hraniční čáry mezi oběma regiony a v části Pusteven v našem kraji jsou zase překrásné Jurkovičovy stavby Libušín a Maměnka, nedaleko Radhošť a další krásy, a taky 11 sjezdovek. Je to úchvatný kus přírody, to je pro návštěvníky areálu jistě to podstatné.  

Sedačkové lanovky už mají třeba taky ve středisku Rališka v Horní Bečvě nebo Kohútka v Javorníkách. Lyžařský areál tam vznikl v roce 1958 a patří k těm nejstarším a velice oblíbeným. Tamní tratě mají celkovou délku přes 6,5 tisíc metrů, nechybí ani černá sjezdovka pro zdatné lyžaře.

Spustit audio

Související