Troják a Tesák - nejznámější lyžařská střediska na Kroměřížsku. Prozradíme jejich historii

21. prosinec 2020

Troják a Tesák leží jenom pár kilometrů od sebe uprostřed zalesněných kopců Přírodního parku Hostýnské vrchy. V zimě jsou vyhledávané lyžaři, v létě pěšími turisty.

Jestli jsou místa, která byste v hostýnských kopcích určitě neměli minout, pak je to právě Tesák a Troják, a to celoročně. Říkají to znalci místa a taky dodávají, že mnoho lidí, ať místních nebo přespolních, stálo poprvé na lyžích na jednom z těchto kopců. Já třeba na Trojáku a nikdy na to nezapomenu. To jsme ještě museli kopce vyšlapat sami bez pomoci techniky a pak jsme dostali výborný horký čaj v horské hospůdce. Dnes má název Na Trojáku a je součástí moderního střediska. Hostinec Na Trojáku stejně jako chata na nedalekém Tesáku stojí od 30. let minulého století. V té době se v hostýnských kopcích budovala silnice z Bystřice pod Hostýnem přes Tesák a Troják směrem ke Vsetínu. Nová cesta přivedla do hor dopravu a taky turisty. V pozdějších letech došlo i na budování dnes známých lyžařských areálů.

Čtěte také

Troják si vybral Klub lyžařů Kroměříž. Vznikl už v roce 1909, ale ve městě a okolí nebyly ideální podmínky pro tento sport. Pár členů se vydalo prověřit možnosti v hostýnských kopcích a koncem 20. let tam spolek vypravil první zájezdy. Po 2. světové válce se začaly stavět rekreační střediska a o lyžování byl velký zájem. Kroměřížští turisté a sportovci už jezdili na Troják pravidelně a taky tam často pořádali kurzy a závody.

Čtěte také

V 70. letech přišli pánové Hudeček a Pospíšil s nápadem udělat lyžařský vlek. V publikaci 100 let lyžování v Kroměříži je uvedené, že ho vyrobili ze skútru, bubnu a dlouhého ocelového lana. Motorku na kopci uvázali lanem ke stromu a jeden lyžař si na ni sedl. Dole k lanu připnuli šest lyžařů a ten, co seděl na stroji, který byl nastartovaný, přidával plyn. Lano se začalo navíjet na buben a lyžaře vytáhlo nahoru na kopec. Profesionální lyžařský vlek i se zázemím postavili o pár let později. Další dva pak v 80. letech, to už začala modernizace střediska na Trojáku včetně výstavby srubové chaty, nových sjezdovek a jiného nezbytného vybavení. Na Vánoce v roce 2003 se na Trojáku začalo uměle zasněžovat a o šest let později odstartovala stavba Hostýnské běžecké magistrály, to je 52 km značených tras.   

Plně modernizovaný je taky Ski areál Tesák a už čtvrt století oběma centrům konkuruje lyžařské středisko v obci Rusava. Není sice úplně na dosah těch dvou, ale všechny propojuje trasa Hostýnské běžecké magistrály.

Spustit audio

Související