Unikátní velkomoravské šperky opouští ve dne trezor. Lidé je mohou vidět v muzeu v Uherském Brodě

8. listopad 2017
Zprávy ze Zlínska

Originály tisíc let starých šperků z Velkomoravské říše vystavuje od středy Muzeum Jana Ámose Komenského v Uherském Brodě. Expozice ukazuje zlaté a stříbrné náušnice, kovové perly nebo přívěsky z 9. století.

Jde o unikátní příležitost. Naposledy mohli lidé tyto šperky obdivovat v před čtyřmi roky při příležitosti oslav 1150. výročí příchodu svatého Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Klenoty tehdy byly vystaveny v Památníku Velké Moravy ve Starém Městě u Uherského Hradiště.

Podle ředitele uherskobrodského muzea Miroslava Vaškových byla většina šperků nalezena ve Starém Městě, dva pak v centru Uherského Hradiště. „Jsou to tisíc let staré originály z poloviny devátého století, které zas tak často vystavovány nejsou,“ říká ředitel muzea.

Velkomoravské šperky vystavuje muzeum v Uherském Brodě.

Návštěvníci tak do neděle uvidí zlaté a stříbrné náušnice vyrobené za použití technologie granulace a filigránu, které jsou podle charakteristických prvků označovány jako hrozníčkovité, bubínkové, lunicovité, košíčkovité či sloupečkovité.

Velkomoravské šperky vystavuje muzeum v Uherském Brodě.

Muzeum vystavuje i stejně zdobené kovové perly, gombíčky, přívěšky a velké plechové gombíky zhotovené metodou lisování a tepání. Nositeli šperků byli téměř výhradně příslušníci velkomoravské nobility, tedy velmoži a členové jejich rodin.

Velkomoravské šperky vystavuje muzeum v Uherském Brodě.

Šperky jsou kvůli své hodnotě hlídány policejní ostrahou a každý večer budou umístěny zpět do trezoru.

Jako první navštívili dnes výstavu školáci z Březové. Ti probírají Velkou Moravu v dějepise. „Někteří nemají představu, jak blízko se ty šperky nacházely,“ říká učitelka Kristýnka Miklánková.

Spustit audio