Uherské Hradiště má titul. Je Historickým městem kraje, opravilo hradby i secesní kašnu

Rozhodla o tom komise složená ze zástupců ministerstva pro místní rozvoj, sdružení historických sídel a Národního památkového ústavu

Titul Historické město roku 2018 získalo ve Zlínském kraji Uherské Hradiště.

Uherské Hradiště, které se krajského kola zúčastnilo i loni, postupuje do celostátního kola, jehož výsledky budou vyhlášeny v dubnu na Pražském hradě.

Uherské Hradiště za 22 milionů opravilo bytový dům, sgrafita zůstala. Budovu zdobí umění

Opravený bytový dům v Uherském Hradišti

Město otevřelo také část opravených hradeb nedaleko centra.

Na druhém místě skončil v krajské části soutěže Holešov na Kroměřížsku, třetí byl Fryšták na Zlínsku, uvedla Petra Zelinková z kroměřížského pracoviště NPÚ.

Uherskohradišťská radnice opravila loni části historických městských hradeb. Nechala také zrestaurovat secesní kašnu z 19. století, která se v říjnu vrátila na Zelný trh.

Na podzim město dokončilo i rozsáhlou rekonstrukci historické budovy základní umělecké školy na Mariánském náměstí. V centru Uherského Hradiště se navíc objevují nové rozcestníky, informační tabule, výlepové sloupy a další mobiliář sloužící především k lepší orientaci jeho návštěvníků.

Hradby v Uherském Hradišti po rekonstrukci

Kritéria hodnocení komise se zaměřují na péči o kulturní památky a další objekty v městských památkových zónách. Komisaři věnují pozornost i stavu veřejných prostor. Na hodnocení má vliv také stav životního prostředí ve městě, celková péče o jeho obyvatele a návštěvníky. Roli hraje i způsob zpřístupnění památek návštěvníkům. "Nedílnou součástí hodnocení v krajském kole je i finanční podíl města na obnově památkových objektů, celková koncepce regenerace městských památkových zón a péče o celkový vzhled památkových zón," uvedla Zelinková.

Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a zón s právem užívat titul Historické město roku uděluje od roku 1994 Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska společně s ministerstvem kultury a ministerstvem pro místní rozvoj.

První titul získaly Svitavy, dosud poslední drží Slavonice na Jindřichohradecku. Ze Zlínského kraje zvítězila na celostátní úrovni za rok 1997 Kroměříž a za rok 2011 právě Uherské Hradiště.

autor: Český rozhlas Zlín

Související