Uherské Hradiště za 22 milionů opravilo bytový dům, sgrafita zůstala. Budovu zdobí umění

Město otevřelo také část opravených hradeb nedaleko centra.

Nájemní dům z roku 1927 v Kollárově ulici opravilo město Uherské Hradiště za dvaadvacet milionů korun.

Kompletní rekonstrukcí prošlo osm stávajících bytů, dva nové vznikly v podkroví. Fasáda domu je zateplená, nenarušila ale historický ráz budovy. Historička a radní města za hnutí KRUH Blanka Rašticová uvedla, že se rekonstrukce domu povedla.

„Tento dům se opravdu vymyká, je vyzdoben nádhernou sgrafitou podle návrhu akademického malíře Rudy Kubíčka,“ uvedla Rašticová.

Sgrafita, na kterých jsou figurální a florální motivy s vlivy typickými pro Slovácko, byla zrestaurována. Změnila se také barva objektu.

Opravený bytový dům v Uherském Hradišti

"V rámci restaurátorských prací totiž byla odhalena původní barva objektu. Po dohodě se zástupci památkové péče byla nakonec zvolena záměna navrhované okrové barvy za modrošedou, což byla původní barva při výstavbě objektu v roce 1927," uvedl mluvčí radnice Jan Pášma.

Město také odhalilo část městských hradeb.

Obnova části městských hradeb začala letos v dubnu a trvala do listopadu, práce si vyžádaly 7,9 milionu korun, z toho 1,75 milionu korun pokryje příspěvek z ministerstva kultury. Z městských hradeb se naposledy opravovala Matyášova brána, a to v roce 2010.

Hradby v Uherském Hradišti po rekonstrukci

Související