Štěpnice, sídliště pro pět a půl tisíce lidí, se změní. Uherské Hradiště chce přestavět zanedbané prostory

Uherské Hradiště plánuje rozsáhlé úpravy sídliště Štěpnice.

Radnice v Uherském Hradišti plánuje rozsáhlé úpravy centra sídliště Štěpnice. Podoba jeho revitalizace vzejde z urbanisticko-architektonické soutěže, jejíž vypsání schválili radní. Novinářům to řekl starosta Stanislav Blaha (ODS).

Chystaná proměna zanedbané části sídliště, na kterém žije asi pět a půl tisíce lidí, má podle něj v sobě spojit funkčnost a zároveň estetičnost.

"Prostor samotného nástupu do té lokality to vyžaduje, protože současný stav je zcela jistě neutěšený. Já od toho očekávám to, že najdeme ve vítězi soutěže partnera. Tím chci říct, že to co všechno on navrhne neznamená, že nebude následně lehce změněno v souvislostech, které třeba on pohledem zvenčí nemůže vidět," uvedl Blaha. Výsledkem soutěže bude tedy podle něj ideový návrh, který poslouží jako podklad pro zpracování územní studie.

Architekti by měli podle představ radních ve svých návrzích zohlednit mimo jiné využití budovy nákupního střediska, navýšení kapacity parkovišť, vytvoření veřejného prostoru pro setkávání lidí a volnočasové aktivity nebo využití areálu bývalých jeslí.

Zanedbaný prostor sídliště hodlá město řešit koncepčně a citlivě, uvedl starosta. Harmonogram prací ani očekávané náklady podle něj nelze v současné chvíli odhadovat. Řádově se však mohou pohybovat v desítkách milionů korun.

Na ceny a odměny v architektonické soutěži uvolní radnice 430 tisíc korun. Polovinu nákladů by mohla pokrýt dotace z ministerstva pro místní rozvoj, o kterou město hodlá usilovat. Lhůta pro podání žádosti končí 15. února. Koncepty posoudí a vítěze soutěže vybere odborná porota.

 

autor: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související